18.05.2022.

19:20

Foto: Informer

Hronika

DA LI ĆE SA PRONAĐENOG TELA UZETI DNK IZ KRVI, MEKOG TKIVA ILI KOSTI? Načelnik hrvatske policije otkriva kada će biti poznato da li je u pitanju MATEJ PERIŠ! (Audio snimak)

Da li je pronađeno telo zaista telo Mateja Periša pokazaće rezultati obdukcije i DNK analize, koji se očekuju najkasnije u četvrtak ujutru. Sve ukazuje na to da to zaista jeste Matej Periš, posebno zato što je na telu pronađena tamna majica sa kružnim natpisom, upravo onakva kakvu je Matej nosio te kobne noći kao i bela patika...

Načelnik hrvatske kriminalističke policije Antonio Gerovac novinarima se obratio na mestu na kojem je krajem decembra nestao Splićanin Matej Periš.

- Ono što mogu da vam potvrdim je da će telo muškarca koje je pronađeno biti odneto na obdukciju, gde će se po standardnoj proceduri, koja je u takvim slučajevima utvrditi ono što sve interesuje, da li se radi upravo o nestalom Mateju. Uradiće se i DNK analiza, tj. poređenje sa uzorkom koji je, pre nekoliko meseci ostavio njegov otac. Takođe, u saradnji sa srpskom policijom videćemo i da li će se raditi toksikološki nalaz koji je najavljen, da li će to uopšte biti moguće nakon toliko vremena, to ćemo znati u narednim satima - rekao je Gerovac.

Informer

Antonio Gerovac

Na pitanje novinara kada će se najranije znati rezultati DNK analize Gerovac odgovara da se još uvek ne zna, budući da je stanje tela koje je bilo u vodi takvo kakvo je, da nisu sigurni da li će se uzorak moći uzeti iz krvi, nekog mekog tkiva ili kostiju, kaže, od toga zavisi vreme trajanja DNK analize. 

- Sve okolnosti u vezi sa telom i pronalazak tela biće naknadno utvrđene i to detaljnije od onoga što se prenosi u medijima. Kada obducent sprovede obdukciju onda će se sa velikom verovatnoćom moći reći šta je uzrok smrti tela koje je pronađeno u vodi - objašnjava Gerovac.

On kaže da će on i njegov tim ostati u dok god se ne utvrdi da li je pronađeno telo zapravo nestali Matej Periš.

- Od početka imamo saradnju sa srpskom policijom u ovom slučaju, mi ćemo i tokom današnjeg i sutrašnjeg dana, a možda i prekosutra ostati ovde, dok se ne utvrdi uzrok smrti i na kraju krajeva, ono što najviše interesuje porodicu, a to je da li se radi o Mateju. Jer, ipak, porodica prva koja treba saznati da li se radi o Mateju - kaže Gerovac.

Sve što je Antonio Gerovac govorio možete poslušati ovde:

Delegacija hrvatske policije na čelu s Gerovcem stigla je ranije danas u Beograd.

Podsetimo, u Dunavu kod Ade Huje pronađeno je telo mlađeg muškarca koji odgovara opisu nestalog Mateja Periša. Kako smo saznali, na telu mladića pronađen je srebrni sat, tamna majica sa aplikacijom, farmerke i jedna bela patika, a u džepu mobilni telefon.

Sve pronađeno odgovaralo je opisu stvari koje je u noći nestanka na sebi imao Matej Periš. Aplikacija na majici na telu identična je onoj koju je Periš kobne noći nosio. To što je mobilni telefon pronađen u džepu farmerki, još jedna je potvrda da je u pitanju on, jer je signal s njegovog telefona u kobnoj noći poslednji put lociran kod Velikog ratnog ostrva, što znači da je mobilni bio kod njega kada se našao u vodi.