02.06.2022.

07:00

Foto: printscreen

Hronika

ALBANCI SE NJIME PONOSE, FINANSIRAO IM JE OVK, AMERI I EUROPOL TVRDE DA SU NA ČELU NARKO KLANA, A ON... Baškim Osmani iskeširao za svoju slobodu, sada se baškari u luksuznoj vili!

Sud u Španiji pustio je na slobodu Albanca iz Đakovice Baškima Osmanija (56), osumnjičenog da je oprao čak 30 miliona evra od šverca kokaina iz Južne Amerike u Evropu, nakon što je uplatio kauciju od 400.000 evra. Osmani je prekjuče, posle tromesečnog boravka u zatvoru Palma, prešao u svoju luksuznu vilu na Majorki.
Baškima i njegovu braću Ćazima, Burima i Bekima Albanci predstavljaju kao "biznismene koji su finansirali OVK", iako ih američke i evropske bezbednosne službe smatraju za vođe jednog od najmoćnijih narko-klanova.

Pošteni i vredni

Ja i moja braća smo poštena familija, koja radi od jutra do sutra
Ćazim Osmani

Oduzet mu pasoš

Kako prenose španski mediji, Baškim je u sudu na Majorki negirao bilo kakvu vezu sa međunarodnim švercom droge i pranjem novca. Nakon što je uplatio kauciju od 400.000 evra, sud ga je pustio iz pritvora, ali uz zabranu napuštanja Majorke. Takođe, oduzet mu je pasoš i moraće svakog 1. i 15. u mesecu da se javlja sudiji u tom gradu.


Baškim je, inače, uhapšen još 15. februara u Hrvatskoj, u okviru velike akcije Evropola, u kojoj je učestvovalo 600 policajaca iz sedam evropskih zemalja, pri čemu je iza rešetaka završilo još 45 pripadnika ovog narko-klana. On je potom, 2. marta, uz jake mere obezbeđenja izručen Španiji. U međuvremenu su mu na Majorki uhapšeni i supruga i tast.
- Njegovo hapšenje bilo je jedan od prioriteta agenata Evropola. Dosadašnjom istragom otkriveno je da je Baškim 'oprao' više od 30 miliona evra, da poseduje više nekretnina na Majorki, u kojima je pronađeno 86 slika ulja na platnu u vrednosti od pet miliona evra, kao i sedam luksuznih automobila, 16 luksuznih satova, 203.000 evra u gotovini i 40.000 u kriptovalutama - otkrio je tada sagovornik iz istrage za španske medije.

Informer

Ćazim Osmani

Nekretnine i kockarnice

Baškim i njegova braća su, podsetimo, decenijama živeli u nemačkom gradu Hamburgu, odakle su poslove proširili na Španiju, Belgiju, Holandiju i druge evropske zemlje. Novac zarađen kriminalom, navodno, ulažu u nekretnine i kockarnice. Imaju i hrvatsko državljanstvo.


Srpskoj javnosti je ipak najpoznatiji Ćazim, zvani Feliks, i to po vezama sa srpskim pevačicama, poput Nataše Bekvalac, Ane Nikolić, Sanje Maletić, Crnogorke Mande Popović...
Ćazim je, posle Baškimovog hapšenja, ispričao za medije da su on i njegova braća "poštena familija, koja radi od jutra do sutra".
- Ova nameštaljka će se zaboraviti za dva dana. Odlično poznajem svog brata Baškima i on će brzo biti na slobodi... - najavio je Ćazim.

Ćazim Osmani je, navodno, nadimak Feliks dobio po velikoj sreći u kockanju, a kako je ranije sam tvrdio, prvi milion nemačkih maraka zaradio je u kazinima. Danas poseduje mnogo kockarnica i noćnih klubova u više evropskih država, iako ga je nemačka tajna služba odavno označila kao jednog od vođa narko-klana koji se bavi međunarodnim krijumčarenjem kokaina. Feliks, međutim, nikada nije bio proglašen krivim na sudu, pa je tako izbegao i hapšenje u februaru u velikoj akciji Evropola, kada je iza rešetaka završio njegov brat Baškim.