06.07.2022.

07:00

Foto:

Hronika

ČUME SE PRESELIO U LIBIJU, A BRACANOVIĆ U DOM ZA STARE! Odloženo suđenje za prvu otmicu "zemunskog klana"!

Dok je ćerka Bracanovića, nekadašnjeg funkcionera Državne bezbednosti, obavestila Viši sud u Beogradu da je njen otac odnedavno smešten u Dom za dementne i stare, Čumetov izostanak je opravdala advokatska pripravnica iz kancelarije koja ga zastupa, rekavši: "Ljubiša je u Libiji i dolazi krajem septembra".

'Službeni' put
Advokatska pripravnica iz kancelarije koja zastupa Čumeta rekla je: "Ljubiša je u Libiji i dolazi krajem septembra"

Ostalo je, međutim, potpuno nejasno šta Čume radi u severnoafričkoj zemlji koja je od ubistva libijskog lidera Moamera Gadafija 2011. razorena ratom, gde caruju otmice, šverc oružja i goriva i plemenski sukobi.

Inače, sudsko veće Višeg suda u Beogradu za nastavak pretresa, koji je zakazan 10. oktobra, ponovo će uputiti poziv Bracanoviću i Buhi. Izvesno je, međutim, da će morati da ispita sposobnost Bracanovića, penzionisanog bezbednjaka, pošto je moguće da je nesposoban da svedoči.

Što se Buhe tiče, on je ranije tražio isključenje javnosti u toku njegovog svedočenja, kao i obezbeđenje, tvrdeći da je zabrinut za ličnu sigurnost. 

Ovaj maratonski postupak je u javnosti poznat kao prva otmica "zemunskog klana", u kojoj je učestvovao i pokojni vođa te bande Dušan Spasojević. Na optuženičkoj klupi se nalaze pripadnik Žandarmerije Saša Đajić, policajac u penziji Milan Radukić, kao i nekadašnji "zemunci" Nikola Bajić i Goran Ristić.

Revoltiran što krivci i dalje nisu kažnjeni, Novakov otac Zoran Stevanić je rekao: 

- Ovo je velika sramota za pravosuđe, da ni posle 25 godina nije doneta pravosnažna presuda.