15.07.2022.

14:46

Foto: Privatna arhiva

Hronika

NEMOGUĆA MISIJA SPASILACA U AMBISU TARE! Pre spuštanja tela Vladimira Milivojeva, izvlačili kaskadere koji su nastradalom KRENULI U POMOĆ (FOTO)

U ovoj akciji je učestvovalo 6 vatrogasaca spasioca iz Užica Ivan Bacetić, vođa tima, Branimir Despotović, Milan Sinđić, Nemanja Penezić, Dejan Matović i Đoko Vuksanović, pored njih vatrogasci iz Bajine Bašte komandir Petar Rakić i još dva vatrogasca, kao i rendžer NP “Tara” Milisav Mijatović. Niz liticu su se spustali njih petorica.

Informer

 

- Veoma zahtevna intervencija, nije kao obične. Tražila je dosta iskustva, napora, zalaganja, poznavanje opreme, rad sa užadima itd. – kaže Ivan Bacetić.

Po dobijanju dojave da je neko pao sa litice u blizini Banjske stene na Tari u ambis, odmah je aktiviran tim za spašavanje iz ruševina.

Informer

 

- Dolaskom na lice mesta zatekli smo da je čovek pao sa stene u ambis, a za njim su krenula tri njegova saradnika, kaskadera. Ta trojica mladića su se spustila na nekih 100 metara, užadima, ali kada ih je prošao adrenalin, počeli su da se tresu, a jednom je malo više pozlilo.

Držali su se za stenje. Naš akcenat je bio da prvo njih trojicu izvučemo, što smo ubrzo i uradili – kaže Bacetić. Nakon toga nastavili su dalje.

Informer

 

- Krenuli smo dalje u potragu za nastardlim licem. Na nekih 300 m smo pronašli telo, spakovali ga u korito, nosila. Bilo je to užasno videti. Usput smo nailazili na neke delove odeće. Pošto je teren jako nepristupačan, odlučili smo da nastavimo spuštanje do puta koji ide pored jezera Perućac. To je još nekih 800 do 900 metara. Jako, jako težak teren – kaže Bacetić.

U jednom momentu i njihovi životi su dovedeni u opasnost.

- To je teren od tzv. sipe, sitnog i krupnog kamenja koji se otiska. Opasan i rizičan. U jednom momentu se odlomio poveći kamen, stena, koja je odskakala i na svu sreću nas mimoišla, ali je pogodila nosilo i deo opreme. Ipak, smo uspeli da se spustimo oko 19 časova – kaže naš sagovornik i pohvalio saradnju sa rendžerima NP “Tara”.

Informer

 

Bacetić je apelovao na turiste i sve koji posećuju Banjsku stenu i slične terene da vode računa, da se pridržavaju uputstava i ne izazivaju sudbinu za neku fotografiju.

Vladimir Milivojev je stradao u četvrtak pre podne, kada je posle snimanja, seo da se odmori ispod jednog drveta na litici, pa prilikom ustajanja pao u ambis. Ispitaće se sve okolnosti pod kojima se dogodila nesreća, a naložena je i obdukcija tela nastradalog.