23.07.2022.

12:56

Foto:

Hronika

HRONOLOGIJA - OVO SU PRESUDNI MOMENTI U ISTRAZI UBISTVA JELENE MARJANOVIĆ!

Dok je sudija Jelena Škulić izricala presudu, Zoran Marjanović, koji je u Palatu pravde došao u pratnji devojke Zorice, sina Uroša, brata Miloša, snaje Milice i petoro prijatelja, potpuno mirno je prihvatio odluku suda. On, inače, na presudu ima pravo žalbe Apelacionom sudu.

Hronologija

U nastavku pogledajte presudne momente od trenutka ubistva Jelene Marjanović do izricanja presude njenom suprugu Zoranu: 

2. april 2016. - Jelena Marjanović je krenula da trči nasipom u Borči oko 16.30. 

3. april 2016. - Jelenino telo nađeno u kanalu oko 14.30, Zoran priveden na saslušanje i zadržan 48 sati.

Informer

Uviđaj na nasipu u Borči

6. septembar 2017. - Zoran Marjanović ulazi u rijaliti "Zadruga" i pred širokim auditorijumom negira da je ubica.

Informer

Zoran Marjanović, Zadruga

14. septembar 2017. - Tužilaštvo izdalo nalog za hapšenje Marjanovića, ali policija nije htela da ga hapsi u "Zadruzi". U dogovoru sa TV Pink on je izašao iz rijalitija zbog navodnih problema sa Centrom za socijalni rad zbog ćerke Jane.

Informer

Zoran Marjanović sa ćerkom Janom u Zadruzin

15. septembar 2017. - Zoran uhapšen u porodičnoj kući u Borči. Određen mu je prvi put pritvor do 30 dana.

Informer

Zoran Marjanović

19. septembar 2017. - Zoranovi otac Vladimir i brat Miloš prvi put došli da ga obiđu u pritvoru u CZ.

22. septembar 2017. - Miloš Marjanović se oženio dugogodišnjom devojkom Milicom.

10. oktobar 2017. - Centar za socijalni rad starateljstvo nad Zoranovom i Jeleninom ćerkom Janom privremeno dao njegovom bratu Milošu.

16. oktobar 2017. - U Višem tužilaštvu u Beogradu počelo saslušanje svedoka. Zoranovi roditelji Vladimir i Zorica i brat Miloš iskoristili pravo da ne svedoče, dok je Teodora Krsmanović, sestra od strica ubijene pevačice, izjavila da je Zoran psihički mučio Jelenu.

6. novembar 2017. - Mala Jana prvi put bila u poseti Zoranu u Centralnom zatvoru.

12. decembar 2017. - Zoranu produžen pritvor za još tri meseca.

18. januar 2018. - Apelacioni sud poništio odluku o produženju pritvora, sa obrazloženjem da su potrebni "čvršći" dokazi protiv Marjanovića.

19. januar 2018. - Vanraspravno veće Višeg suda ponovo odlučilo da produži Zoranu pritvor do 10. marta, navodno, jer protiv njega "postoje novi dokazi" i zbog uznemirenja javnosti.

19. februar 2018. - Podignuta optužnica protiv Marjanovića zbog teškog ubistva supruge. Kao ključni dokaz pominje se blato sa njegovih pantalona, koje je identično blatu iz kanala.

20. mart 2018. - Viši sud vratio optužnicu na dopunu "radi boljeg razjašnjenja stanja stvari i da bi se ispitala osnovanost optužnice.

21. jun 2018. - Mala Jana (7) saslušana u Višem tužilaštvu, po nalogu suda, kada je u potpunosti potvrdila očev iskaz.

26. jun 2018. - Marjanoviću opet produžen pritvor do 30 dana.

27. jun 2018. - Podignuta nova, dopunjena optužnica protiv Marjanovića.

12. jul 2018. - Ukinut mu pritvor, pošto je Apelacioni sud konačno uvažio žalbe branilaca.

Informer

Zoran Marjanović

13. septembar 2018. - Apelacioni sud ukinuo rešenje o potvrđivanju optužnice.

22. oktobar 2018. - Viši sud, po nalogu Apelacionog suda, naredio tužilaštvu da ispravi sedam spornih stavki u optužnici.

17. aprila 2019. - Više tužilaštvo podiže treću po redu optužnicu.

30. aprila 2019. - Viši sud je potvrdio optužnicu.

1. jula 2019. - Apelacioni sud u Beogradu potvrdio rešenje Višeg suda od 30. aprila, kojim je optužnica potvrđena.

5. novembar 2019. - U Višem sudu u Beogradu počelo suđenje Zoranu Marjanoviću, koga optužnica tereti da je izvršio teško ubistvo.

Informer

Zoran MArjanović, suđenje

8. jul 2022. - Iznošenje završnih reči na suđenju. Tužilac traži 40 godina, odbrana oslobađajuću presudu.

22. jul 2022. - Zoran Marjanović prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva supruge Jelene.

Informer

Ključni dokazi

U opširnom obrazloženju presude, čije je čitanje trajalo skoro sat i po, sudija Škulić se detaljno osvrnula na sve ključne dokaze na osnovu kojih je sudsko veće donelo odluku.

- Ne postoji savršen zločin! Sud stoji pri čvrstom uverenju da je Marjanović na svirep i podmukao način ubio svoju suprugu, pri čemu je to unapred planirao. Optuženi i žrtva su u pratnji maloletne ćerke došli na nasip kobnog dana kako bi Jelena trčala. Ona je počela da trči, ali je Zoran ubrzo krenuo za njom i sustigao ju je - navela je sudija i dodala:

- Uspeo je da je nagovori da se spuste ka kanalu, gde joj je zadao brojne povrede, najverovatnije metalnim predmetom, dok je ona bežala i pokušavala da se spasi. Treba napomenuti da je Marjanović prethodno svesno ugasio telefon na 26 minuta, ali je na osnovu baznih stanica utvrđeno da se on tada nalazio u blizini mesta gde je Jelena ubijena.

Sudija Škulić je tezu odbrane da je Jelenu napala nepoznata osoba, možda i migrant iz obližnjeg prihvatnog centra, okarakterisala "apsurdnom". Pozvala se prvenstveno na mišljenje veštaka da je ovo ubistvo bilo veoma lično i da ga je počinio neko ko je imao jake emocije prema žrtvi.

- Zvuči previše maštovito da je Jelenu neko nepoznat nasumice mučio i ubio, a da Zoran, koji ima dobar vid i još bolji sluh, to ne čuje i ne vidi na brisanom prostoru. Sud smatra i da je njegova preplašenost, odmah posle nestanka supruge, kao i prijava policiji i potraga za njom bila prenaglašena.

Informer

Zoran Marjanović pre izricanja presude

Sakrio oružje

Sudija Škulić je dodala da je Zoran negde uklonio i najverovatnije uništio oruđe koje je koristio u zločinu, kao i crnu jaknu koju je nosio kobnog dana.

Odmah nakon izrečene presude Zoranu je uručeno rešenje o određivanju pritvora, a ispred sudnice su ga sačekali najbliži, koji su ga zagrlili i pružili mu podršku. Brat Miloš mu je rekao: "Drži se, brate, ovo je nepravda i ne može da opstane", na šta mu je Zoran tužnog izraza lica odgovorio: "Ma, naravno, znam!"

Potom su se svi zajedno oko 12.30 dovezli do porodične kuće u Borči. Samo sat i po nakon toga po Marjanovića je došla Interventna policija, koja ga je uhapsila i prvo sprovela u stanicu u 29. novembra, a potom u Centralni zatvor. Dok je Zorana sa lisicama na rukama iz kuće izvodila policija, Zorica Zoka Mitrović je vikala da ne ide u "tu vučju jazbinu" bez advokata.

BONUS VIDEO