08.08.2022.

11:50

Foto:

Hronika

JEZIV BILANS SAOBRAĆAJNIH NESREĆA! U poslednjoj nedelji 7 osoba poginulo 11 povređenih! OD POČETKA GODINE NASTRADALO 155 OSOBA

Naime, od početka ove godine, zbog neprilagođene brzine kretanja, dogodilo 140 najtežih saobraćajnih nezgoda u kojima je poginulo ukupno 155 lica. U istom periodu zbog učinjenog prekršaja prekoračenja brzine sankcionisano je više od 230.000 vozača, što je za 25 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Među najmlađim žrtvama su jednogodišnja beba i devojčica (4).

Umor i iscrpljenost, stres, tehnička neispravnost vozila, prebrza vožnja, nepoštovanje propisa, korišćenje mobilnih telefona, alkohol, loši vremenski uslovi i neprilagođena brzina uslovima na putu, samo su neki od ključnih uzroka tragedija.

Kolima pokosio dete u Tutinu, vozio bez dozvole i sleteo s puta kod Kruševca, motociklom podleteo pod automobil poginuo na licu mesta... ovo su samo neke od strašnih saobraćajnih nesreća koje su se dogodile prethodne nedelje.

Informer

 

Jezivu satatistiku iznelo je Ministarstvo unutrašnjih poslova i najavilo da će pripadnici Uprave saobraćajne policije, sprovesti od 8. do 14. avgusta ove godine akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na kontrolu brzine kretanja vozila.

- Akcija će se sprovoditi u 30 država članica organizacije ROADPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope). Saobraćajna policija će svakoga dana akcije angažovati sve raspoložive uređaje za merenje brzine kretanja - ručne radare, radare u sistemima video nadzora i uređaje za merenje brzine u vozilima bez obeležja policije tj. "presretačima", dok će na auto-putevima biti merena i prosečna brzina kretanja vozila korišćenjem proširenog i unapređenog sistema - navedeno je u MUP

MUP takođe ističe i da će određeni broj patrola snimati brzinu kretanja bez zaustavljanja vozača, a vlasnici vozila koja budu snimljena u prekoračenju dobiće na kućnu adresu poziv da se izjasne o identitetu lica koje je učinilo prekršaj.