28.09.2022.

07:00

Foto:

Hronika

TURSKA POLICIJA RAZBILA ZLOGLASNI CRNOGORSKI KLAN Uhapšen još jedan 'kavčanin' u Turskoj

Vujotićevo hapšenje usledilo je samo nekoliko dana nakon što je turska policija uhapsila 12 osoba, povezanih sa likvidacijom Vukotića. Pretpostavlja se da je upravo Milan imao ključnu ulogu u organizaciji tog zločina.

Prepiske na Skaju

Crna Gora je još ranije raspisala crvenu poternicu za Vujotićem, koji je u toj zemlji optužen za organizovanje međunarodnog šverca narkotika i nekoliko ubistava. Prema jednoj optužnici, učestvovao je u ubistvu Nikole Stanišića, koji je 1. avgusta 2020. otet i dva dana kasnije likvidiran i spaljen u Njegušima.

Osim toga, Vujotić je optužen da je imao ulogu u otmici i ubistvu "škaljarca" Milete Radulovića Kapetana, koji je kidnapovan 14. oktobra 2020. i likvidiran dva meseca kasnije. Za otmicu Kapetana terete se i srpski državljani Veljko Belivuk, Marko Miljković Mesar, Nebojša Janković i Ratko Živković, koji je pre nekoliko dana takođe uhapšen u Turskoj zbog ubistva Vukotića.

Vujotić se, takođe, odskoro nalazi na optužnici u Crnoj Gori zbog sumnje da je 2020. sa svojim šefom Radojem Zvicerom više puta pokušavao da organizuje likvidaciju vođe "škaljaraca" Jovana Vukotića, dok se ovaj nalazio u istražnom zatvoru u Spužu. Oružje za likvidaciju, prema dokazima crnogorskog Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), nabavio je upravo Vujotić.

U spisima SDT-a opisuje se kako je Zvicer, sredinom marta 2020, članovima bande putem aplikacije Skaj poslao skicu na kojoj se vidi zatvorska zgrada u kojoj se nalazio Vukotić. Ta prepiska predstavlja i ključni dokaz protiv njih.

U jednoj od poruka na Skaju Vujotić kritikuje pripadnike grupe što odugovlače sa ubistvom:

- Nemate vi samopouzdanja. Vjere u sebe nemate... To je o'đe najviši problem.

Odmah zatim oglasio se i Zvicer i poručio:

- Previše je ljudi u sve ovo uključeno i vi tražite još i još... Sinoć legnete sa stolarom, budite se sa variocem, morate biti odlučni i smireni... Vi treba da pošaljete po jedan metak. Dajte, smirite se malo, kumim vas Bogom.

Treći put koban

Dva pokušaja ubistva Vukotića u zatvoru su se izjalovila, ali ne i treći, u Turskoj. Vozeći se u automobilu sa suprugom i detetom, on je pre 20 dana izrešetan u Istanbulu. U vozilo u kom se nalazio zapucala su sa motora dvojica pripadnika turske mafije i ispalila u njega četiri smrtonosna hica. Ta likvidacija je, navodno, plaćena milion i po evra, a sumnja se na to da su naručioci Vujotić i Zvicer. T. I.

Kumovski oproštaj uz živu svirku

Vođa "škaljarskog klana" Jovan Vukotić sahranjen je juče u porodičnoj grobnici na Čevu kod Cetinja, pored oca Veselina Vukotića, koji je pre tri godine takođe izrešetan u krvavom obračunu dva zaraćena klana. Sahrani je prisustvovao veliki broj pripadnika policije iz bezbednosnih razloga. Veče uoči Jovanove sahrane njegov kum Balša Đuranović organizovao je neuobičajen oproštaj u jednoj kafani u kotorskom naselju Škaljari, uz "živu" muziku. Đuranović je odmah posle ubistva Vukotića poslao preko društvenih poruka preteću poruku: "Đe si, ubice, kuća ti se iskopala, kukavički čin!"