30.09.2022.

07:00

Foto: Informer

Hronika

"NISAM UKRAO REMEK-DELO, POKLONIO SAM GA NARODU" U Švajcarskoj obustavili istragu protiv Slobodana Gajina

Švajcarsko tužilaštvo pravosnažno je obustavilo istragu protiv kolekcionara umetničkih dela Slobodana Gajina (78), osumnjičenog da je organizator grupe koja je za 600.000 evra pokušala da proda remek-delo "Blagoveštanski sabor" Muzeju Vojvodine, iz koga je, navodno, ukradeno još 1993. godine. Ispostavilo se da je u Gajinovom vlasništvu zapravo duplikat ovog remek-dela, i to većeg formata.

EKSKLUZIVNO! Kolekcionar Slobodan Gajin za Informer: Sliku poklanjam narodu!

Ukaljan ugled

Gajin je, naime, sklopio sporazum sa švajcarskim istražnim organima u kojem se navodi da ne priznaje krivicu i da poklanja čuvenu sliku narodu Srbije, te da se odriče prava na naknadu i da svi troškovi postupka padaju na teret države Švajcarske.
Istragu protiv Gajina i još trojice srpskih državljana paralelno vodi i Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) u Beogradu, ali ona već skoro godinu dana tapka u mestu. Kolekcionar očekuje da bi i taj postupak trebalo da se obustavi, kao i u Švajcarskoj, što bi mu bila jedina prava satisfakcija za ukaljan ugled.

- Polovinom avgusta, posle zaključivanja sporazuma u Švajcarskoj, ja sam poklonio sliku našem narodu. Apsolutno nije tačno da su predstavnici Tužilaštva, kako su saopštili, zahvaljujući međunarodnoj saradnji preuzeli u Cirihu to delo i vratili ga Muzeju Vojvodine - ističe Gajin za Informer i dodaje:

- Preko punomoćnika sam podneo zahtev Tužilaštvu da me obaveste u kojoj je fazi ta istraga i odgovor očekujem narednih dana. Ubeđen sam da nemaju ništa protiv mene, jer imam nesporan dokaz da sam sliku nasledio još 2006. i da je u slobodnoj prodaji od 2014. Tek prošle godine su ovdašnji istražitelji pogrešno 'uvideli' da je reč o navodno ukradenom delu i uhapsili me.

- Čak ni gospodin Nikola Kusovac, koji važi za eksperta u ovoj oblasti, nije čuo da je slika "Blagoveštanski sabor", manjeg formata, ukradena iz muzeja. Ona koja je moje vlasništvo ima potpuno čisto poreklo i drugih je dimenzija od one koja je nestala iz Muzeja Vojvodine. Šta je pozadina svega, mogao bih samo da nagađam, ali mi je jedino važno da dokažem da nisam učestvovao ni u čemu kriminalnom.

Nelogične optužbe

Advokat Vuk Ranković podseća da ova afera datira od avgusta prošle godine, kada je Gajin uhapšen sa trojicom saradnika nakon što su ponudili "Blagoveštanski sabor" na prodaju upravo Muzeju Vojvodine.

- Mislim da to nema nikakve logike. Ko bi normalan nudio sliku na prodaju baš muzeju iz kojeg je ukradena? Tužilaštvo je verovatno imalo svoje indicije kada je pokrenulo istragu, ali verujem da će se na tome i završiti, s obzirom da smo im dostavili svu dokumentaciju o poreklu dela - kaže Ranković.

Bonus video: