25.10.2022.

21:30

Foto: Printscreen

Hronika

ZOVE ŽENA, TVRDI DA JE MUŽ BIJE, ŠTO PRE SE UPUTITE NA... Informer u patroli sa policajcima sa opštine Savski venac! NIJE OVAJ POZIV ZA SVAKOG...

Ova stanica jedna je od najzahtevnijih za policijski rad u Srbiji, i po obimu posla, ali i zbog specifičnosti teritorije Beograda koju pokriva - centar grada, Dedinje, Beograd na vodi, stadioni Crvene zvezde i Partizana...

Najčešća krivična dela s kojima se suočavaju jesu razbojništva, krađe i nasilje, ali policajci s ove opštine često intervenišu i na mostovima, sprečavajući ljude da se ubiju.

Policijska stanica Savski venac jedna je od najzahtevnijih stanica za rad u Srbiji.

Biju je i muž i sin

Reporteri Informera proveli su jednu smenu sa Pjevalicom i njegovim mlađim kolegom Dragojlom. Radno vreme im je počelo primopredajom smene, a potom smo zajedno s njima izašli na teren.

- Kada nema intervencija, glavni zadatak nam je da obilazimo teren, s ciljem preventivnog delovanja na učinioce krivičnih dela i prekršaja - kazao nam je Pjevalica i u tom trenutku ga je prekinuo poziv iz stanice na intervenciju.

- Poziva jedna žena, tvrdi da je muž bije. Što pre se uputite na adresu - čulo se iz policijskog radio-uređaja.

Za svega nekoliko minuta stigli smo na adresu napadnute žene, koja ima oko 60 godina, gde na prvi pogled nije delovalo da je zaista bilo nasilja. Međutim, policajcima nije promaklo to što je njen muž bio pripit.

- Privešćemo ga u stanicu kako bismo utvrdili šta se zaista desilo. Žena je izjavila da konstantno trpi nasilje od muža, dok on tvrdi da je nije ni pipnuo. Trebaće nam malo vremena da utvrdimo šta se tačno dešava - objasnio je Pjevalica nakon razgovora sa ženom i njenim mužem, kog je potom s lisicama na rukama smestio u službeno vozilo.

Informer

Policajcima je najveća nagrada kada nekom spasu život

Dok je Pjevalica u stanici pisao izveštaj, tamo je stigla i žena kod koje je intervenisao. Bila je uznemirena, uplakana i jecajući je počela da priča kako je godinama maltretiraju i muž i sin.

- Živim kao rob u sopstvenom stanu. Prekipelo mi je, htela sam da prodam stan, ali mi muž i sin nisu dozvolili. Muž me često bije, neko ga je naučio kako da me udara a da mi se ne vide povrede. Nemam nikog da mi pomogne, osim policije - jadala se žena.

Dok su Pjevalica i Dragojlo pisali izveštaj, ispričali su nam da slučajevi porodičnog nasilja, nažalost, nisu retkost, ali da najčešće imaju posla sa krađama i razbojništvima.

- Uglavnom brzo rešimo ta dela... Ostala mi je u sećanju pljačka jedne kuće na Dedinju, lopovi su upali u vilu i odneli sve što su stigli. Za kratko vreme smo uhvatili lopove i vratili sve ukradene stvari vlasnicima kuće - kaže Dragojlo, koji radi u policiji oko tri godine.

Otimaju se na mostu

Pjevalica se nadovezao da su ipak najdramatičnija iskustva imali sa spasavanjem samoubica, kad su rizikovali i sopstvene živote.

- Dešavalo se da se tokom intervencije osoba otima na mostu, pa je postojao ozbiljan rizik da se zajedno survamo u reku. Bez obzira na to, uvek damo sve od sebe da spasimo tu osobu. Nedavno je jedan čovek, kog smo odgovorili od skoka s mosta, rekao da je hteo da digne ruku na sebe samo zato što nema s kim da porazgovara. Kada se smirio, došao je kod nas u stanicu i zahvalio nam se. U ovom poslu najlepša i najplemenitija stvar je spasiti nekom život - ističe Pjevalica. 

Informer

Rad na terenu samo je jedan deo posla za policiju

Vreme sa ovom patrolom skoro da je proletelo, kako su nam rekli retko kada imaju manje od četiri pet intervencija. 

Na kraju smene i oni su otišli da predaju smenu kolegama, i tako u krug 365 dana u godini.

Prvo u teretanu, pa na teren

Policijska stanica Savski venac specifična je i po tome što ima svoju teretanu. Većina policajaca iz ove stanice dolazi ranije na posao kako bi dan počela vežbanjem, a zatim kreću na teren.
- Za svakog policajca fizička sprema je izuzetno bitna. Teretana koju imamo u stanici, mnogo nam znači - kaže Branko Dragojlo, dok nam na početku našeg druženja ponosno pokazuje teretanu smešetnu u podrumskim prostorijama.

Informer