03.11.2022.

17:37

Foto: D.K.

Hronika

UKRAJINSKI OBAVEŠTAJAC OSTAJE U SRBIJI! Zbog nedolaska prevodioca odloženo saslušanje o ekstradiciji

Advokat Tanja Savić, članica petočlanog tima odbrane Naumova objasnila je razloge odlaganja saslušanja.

- Današnje saslušanje nema veze sa postupkom koji je protiv mog klijenta pokrenut za krivično delo za koje se sumnjiči da ga je izvršio u Srbiji. Taj postupak ide svojim tokom, još nije došlo do optuženja a danas je moj branjenik trebao samo da iznese svoj stav u pogledu zamolnice koju je Ukrajina radi njegove ekstradicije, uputila Srbiji. Zbog nedolaska prevodioca za ukrajinski jezik saslušanje je odloženo za 7. novembar – kazala je Savić.

Dodala je da je Naumov upoznat sa detaljima zamolnice za njegovo izručenje Ukrajini.

- Dostavljena mu je zamolnica sa prilozima, kao što smo pretpostavljali on se sumnjiči samo za krivična dela iz oblasti opšteg kriminaliteta, zloupotrebi službenog položaja, proneveri i slično – rekla je Savić. Dodala je da su njenom klijentu određena dva pritvora, jedan za pranje novca a drugi ekstradicioni.

- Pritvor za pranje novca traje do 2. decembra, a ekstradicioni najduže godinu dana. Na taj pritvor ćemo se mi žaliti. Videćemo kakva će odluka biti po žalbi, da li može istovremeno i ekstradicioni pritvor i pritvor po ovom prvom osnovu - istakla je Savić.

Informer

Smaragdi pronađeni u kolima

Na pitanje zbog čega se Naumov plaši za svoj život u slučaju izručenja u Ukrajinu kada u toj zemlji nema smrtne kazne, Savić je rekla da je to zbog funkcije koju je obavljao pre nego što je napustio zemlju.

- On je bio načelnik Službe bezbednosti Ukrajine i nagrađivani predstavnik te službe. Plaši se za svoj život upravo zbog svih tih poslova koje je obavljao protiv ostalih lica - izjavila je Savić.

Pet advokata branilo Naumova 

Prema njenim rečima, pravni tim koji brani Naumova danas je imao pet advokata, a na sledećem ročištu će im se pridružiti i šesti. Za Vladimira Đukanovića, koji je danas takođe bio u sudnici, Savić je kazala da stigao po zameničkom punomoćju kolege iz Beograda.

U niški sud stigli sui Naumovi roditelji, koji, kako je kazala Savić, imaju pravo da ga posećuju u pritvoru.

- On je tražio je da ga posete predstavnici ambasade Ukrajine i jeste došlo je do toga, ali pre podnošenja zamolnice Republike Ukrajine, nakon toga više ne - izjavila je Savić.

Na prethodnom ročištu održanom 25. oktobra pročitana je zamolnica Ukrajine, u kojoj se govori o sedam različitih krivičnih dela za koja ga sumnjiče, uglavnom imovinskih ali se ne pominje veleizdaja, za koju je Zelenski saopštio da je Naumov u toj zemlji optužen.

Informer

Novac
Upravljao državnom agnecijom za Černobilj
 

Sva pomenuta dela odnose se na period kada je rukovodio Državnom agencijom za Černobilj, a ranije je objavljeno da je Naumov osumnjičen da je Rusima prodao državne tajne i time pomogao lakšem osvajanju ovog strateškog postrojenja. Osim ove agencije, radio je i u državnom tužilaštvu i u Službi bezbednosti Ukrajine.

Naumov je iz Ukrajine je otišao pred samu invaziju, 23. decembra, a njegov advokat Milan Petrović ranije je rekao se sa porodicom preselio u Tursku i da je bio samo u prolazu kroz Srbiju, gde je juna uhapšen na graničnom prelazu Preševo. Kod sebe je tada imao 650.000 evra, 125. 000 dolara i dva smaragda, pa je osumnjičen i za pranje novca.