29.11.2022.

07:00

Foto: PU Subotica

Hronika

POLICAJCI U ŠOKU, NARKO-DEDE PALE SA 5,2 KILOGRAMA MARIHUANE! Da li su i njih unuci nagovorili da diluju drogu!?

Užička policija uhapsila je juče na Zlatiboru dvojicu vremešnih dilera, M. M. (73) i R. U. (68), nakon što je u autu u kom su bili nađeno 5,2 kilograma marihuane. Prilikom pretresa stanova uhapšenih zaplenjeno je i skoro 50 kilograma rezanog duvana, električna vagica, električni punjač cigareta, kao i falsifikovane kutije "bond" cigareta i falsifikovane akcizne markice.

Ubede ih deca 

U ovaj posao najčešće ulaze zbog novca, ali i na nagovor dece ili unuka
Izvor iz policije

Krivične prijave

Kako saznajemo, nesvakidašenje hapšenje dvojice krijumčara droge dogodilo se u blizini benzinske stanice na Zlatiboru.

- Nakon policijskih saznanja da M. M. i R. U. krijumčare i prodaju marihuanu i nelegalni duvan, oni su bili pod prismotrom. Policija je na Zlatiboru u blizini benzinske pumpe zaustavila "dačiju logan", kojom je upravljao M. M., i u vozilu pronašla 13 paketa sa oko 5,2 kilograma marihuane - kaže naš izvor iz istrage, i dodaje:

- Utvrđeno je da je pakete sa marihuanom nabavio R. U., koji je sa M. M. organizovao transport te droge, a nakon privođenja dvojice krijumčara policija je izvršila i pretres njihovih stanova, gde je nađena velika količina rezanog duvana i sva potrebna oprema za pakovanje lažnih "bond" cigareta.
Prema rečima našeg sagovornika, u stanu M. M. osim duvana pronađena je i manja količina tableta sa liste psihoaktivnih supstanci.

Uhapšeni dileri terete se za krivična dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljen promet akciznih proizvoda.

Podsetimo, pre samo desetak dana u zemunskom naselju Galenika uhapšena je starica Nada V. (78), nakon što su u njenom rancu nađeni 400 grama spida, digitalna vagica i kuhinjski nož!

- Te večeri patrola Interventne jedinice primetila je stariju gospođu kako tumara šumarkom. U prvi mah su pomislili da je starica dementna i čak su hteli da joj priđu da je pitaju da li joj treba pomoć. Međutim, kad su videli da se zaustavila kod jednog žbuna i da traži nešto, zastali su da vide o čemu je reč i posmatrali je. Starica je tad izvukla ranac iz žbuna, stavila ga na leđa i mirno krenula dalje. Tad su joj policajci prišli i zaustavili je, a u rancu su pronašli šest PVC kesa punih spida, vagicu i nož - ispričao je tada izvor blizak istrazi.

Nada se na saslušanju u tužilaštvu branila da je te večeri htela da obiđe gladiole koje je posadila u šumarku, kad je u žbunu slučajno videla ranac. Navodno ga je samo pomerila štapom i tada su joj prišli policajci i uhapsili je.

Dobiju blaže kazne

U policiji kažu da se sve češće suočavaju s penzionerima koji švercuju drogu.

- U ovaj "posao" najčešće ulaze zbog novca, ali i na nagovor dece ili unuka, koji ih ubeđuju da zbog svojih godina neće biti sumnjivi policiji. Takođe, mladi ih uveravaju i da od droge mogu dobro da zarade, a čak i ako budu uhvaćeni, sudije će im zbog godina progledati kroz prste i daće im minimalne kazne - kaže naš izvor iz policije. 

Slični slučajevi


* Septembar 2022 - penzioner D. D. (63) iz Kovina uhapšen sa 1,3 kilograma marihuane
* Mart 2022 - Jovanka D. (75) uhapšena u kući u Krnjači, gde je pronađeno 120 grama heroina, vagica, 168.000 dinara i 1.175 evra.
* Septembar 2021 - Starac Lj. J. (71) uhapšen u Boru sa dva kilograma marihuane
* Decembar 2020 - Živorad V. (72) iz sela Prosek kod Niša uhapšen kada je u njegovoj kući nađeno čak 220 kilograma marihuane.
* Maj 2020 - penzionerka (81) uhapšena u stanu na Zvezdari, a u torbici koju je nosila oko vrata nađena je manja količina heroina. Istog dana policija je uhapsila i njenog unuka M. J. (33), kod koga je nađeno 30 grama heroina i 3.500 evra.
* April 2020 - diler iz Topole A. P. (50) uhapšen s ocem (82), kod kog je nađena kesica s heroinom.
* Mart 2015 - starica A. A. (75) iz Bačke Palanke uhapšena jer je u njenoj kući nađeno 47 grama marihuane.