05.01.2023.

14:19

Foto:

Hronika

I ROBIJAŠI SLAVE NOVU GODINU I BOŽIĆ! Sami su pravili ukrase za jelke, A EVO ŠTO MOGU DA RADE JOŠ TOKOM PRAZNIKA I KAD IM GASE SVETLO

Novogodišnji lampioni i ukrasi, već tradicionalno, postavljeni su i u svim srpskim zatvorima, a ukrašavali su ih zajedno zaposleni i osuđenici. Većina ukrasa za novogodišnje jelke napravljena je u okviru radionica i okupacionih terapija koje se u zavodima širom Srbije održavaju tokom cele godine. 

I trpeza je u srpskim zatvorima u vreme novogodišnjih i božićnih praznika obilnija i bogatija, a osuđene osobe moći će da prime i vanredni paket. Dozvoljeno je i da praznična proslava potraje do posle ponoći, ali ne duže od dva sata. Osuđenici iz otvorenog i poluotvorenog odeljenja imaju mogućnost, u skladu sa zakonskom procedurom, da dobiju nagradno odsustvo i praznike provedu kod kuće sa članovima porodice.

Informer

Zatvorenici i zaposleni su zajedno kitili jelke

Posebno svečano je u vreme velikih verskih praznika kada se organizuju brojne aktivnosti – osvećenje i paljenje badnjaka, božićna služba.

– Osuđene osobe koje žele, mogu da prisustvuju božićnoj liturgiji koja se održava u svim kazneno-popravnim zavodima koji imaju crkvu ili kapelu. Dirljivi i emotivni momenti posebno su prisutni kod štićenika u Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu, čija uprava godinama unazad organizuje paljenje badnjaka sa ovim mladim ljudima. Štićenici na Badnji dan unose badnjak u ustanovu, a sutradan lome božićnu česnicu u crkvi posvećenoj apostolima Filimonu i Onisimu koja se nalazi u okviru doma – navode iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde.

U Kazneno-popravnom zavodu za maloletnike u Valjevu osuđenici će na Badnji dan prisustvovati paljenju badnjaka ispred Molitvenog doma koji se nalazi u okviru zavoda. I u drugim zavodima, biće održana božićna liturgija.

DOBIĆE BOŽIĆNE PAKETIĆE

– Predstavnici Srpske pravoslavne crkve (SPC) svim osuđenim osobama u ovom zavodu podeliće božićne paketiće. U vreme ovog praznika, zaposleni u Službi za tretman sa sveštenikom koji inače posećuje osobe u ovom zavodu, organizovaće edukativne radionice posvećene temama koje prate ovaj veliki hrišćanski praznik – praštanju, ljubavi, slozi, miru i veri – navode iz uprave. Naglašavaju da podržavaju u potpunosti verske aktivnosti u okviru svojih ustanova.

– Kako je procentualno učešće pripadnika Srpske pravoslavne crkve najveće, u svim ustanovama za izvršenje, određeni su prostori za obavljanje verske službe. Oni su u saradnji sa SPC adekvatno uređeni i opremljeni, često i uz dobrovoljni rad samih osuđenika. U mnogim ustanovama su obnovljeni i sazidani hramovi i kapele. Hramovi postoje u Zabeli, Sremskoj Mitrovici, Nišu, Novom Sadu, Leskovcu; potpuno uređene kapele nalaze se u Okružnom zatvoru u Beogradu, Valjevu, Šapcu, Padinskoj Skeli, kao i u zavodima u Beogradu i Pančevu. U ostalim ustanovama postoje namenski verski prostori koje koriste pripadnici pravoslavne vere – napominju iz uprave.

Osobama rimokatoličke vere omogućeni su verski obredi i pojedinačni razgovori shodno izraženim potrebama, što je slučaj i sa pripadnicima svih drugih verskih zajednica. Islamskoj verskoj zajednici, takođe u skladu sa njenim sopstvenim pravilima i mogućnostima, obezbeđeni su verski prostori i neophodni uslovi, a posebne prostorije uređene su u Nišu, Valjevu, Novom Pazaru gde se i nalazi najveći broj osuđenika pripadnika islamske vere.