14.03.2023.

12:41

Foto: printscreen

Hronika

"PINK PANTER" SE OGLASIO O UBISTVU RANKA ESKOBARA! "Prerano si nas ostavio Šule, voli te kum zauvijek"

"Prerano si nas ostavio Šule. Bio si čovjek velike duše i primjer svima nama. Voli te tvoj kum zauvijek. Radovan Jelušić", naveo je Nikšićanin u čitulji, objavljenoj u podgovičkom listu "Dan".

Jelušić je član međunarodne bande "Pink Panter", a u Višem sudu u Podgorici osuđen je na pet i po godina zatvora pljačke juvelirnice u Tokiju u poslovnom centru u tom gradu, odakle je zajedno sa Rifatom Hadžiahmetovićem 14. juna 2007, odneo nakit vredan 1,7 miliona evra. Takođe je osuđen zbog falsifikovanja pasoša. Spektakularna pljačka u Tokiju je bila jedna od prvih prvih tako izvedenih na azijskom kontinentu.

Informer

 

Inače, Viši sud u Podgorici je prihvatio jemstvo od 101.000 evra da se ukine pritvor Jelušiću, u kome je proveo više od tri godine. Međutim, on je pobegao, a u martu 2018. godine je uhapšen u Španiji po Interpolovoj poternici.

Crna Gora je zatražila Jelušićevo izručenje godinu dana nakon njegovog hapšenja, ali su kiparske vlasti odlučile da će ga izručiti tek nakon što u toj zemlji odsluži trogodišnju zatvorsku kaznu. Iz Kipra u Crnu Goru je ekstradiran u septembru 2020. godine.

Jelušić je odavno poznat crnogorskoj policiji i pravosuđu.

Hapšen je u Rimu 2010. godine, a dve godine kasnije je izručen Crnoj Gori. Tada je hapšenje Jelušića pozdravio i izvršni direktor Interpola Žan-Mišel Lubuten, koji je kazao da je pao "mozak ozloglašene bande".