27.03.2023.

14:49

Foto:

Hronika

Oliver Dulić pravosnažno oslobođen za zloupotrebu položaja!


Osim Dulića, oslobođeni su i njegov bivši zamenik Nebojša Janjić, kao i Zoran Drobnjak, generalni direktor "Puteva Srbije". Oni su takođe bili optuženi da su od 2009. do 2012. zloupotrebili službeni položaj i preduzeću "Nuba invest" omogućili da, mimo propisa, dobije dozvole za postavljanje optičkih kablova duž magistralnih i regionalnih puteva.

Prvom presudom iz jula 2017. njih trojica bili su osuđeni na ukupno sedam i po godina zatvora, a dobili su i zabranu vršenja javne funkcije - Dulić i Janjić pet godina, Drobnjak tri. Godinu dana kasnije Apelacioni sud je oborio tu presudu. Viši sud je u ponovljenom postupku, u decembru 2021., doneo oslobađajuću presudu na koju se žalilo tužilaštvo.

Prema optužnici, Dulić je u novembru 2014. omogućio da "Nuba invest" dobije određene dozvole u ministarstvu koje je vodio. On je, navodno, tokom 2009. i 2010. naredio Janjiću da ovoj firmi izda lokacijske i građevinske dozvole za postavljanje optičkih kablova, iako nije imala neophodnu dokumentaciju. Janjić je, navodno, poslušao šefa.

Drobnjak se teretio da je izdao sporne dozvole, s obzirom da su kablovi postavljani na zemljištu koje pripada "Putevima Srbije". Tako su firme "Nuba", "Telenor" i "SBB", piše u optužnici, nezakonito zaradile više od osam miliona dinara (oko 80.000 evra) jer nisu platile takse za izdavanje potrebne dokumentacije.

Dulić je na početku postupka negirao optužbe i naveo da je postupak protiv njega politički.