09.04.2023.

19:11

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Hronika

TELA NEĆE ISPLIVATI NAJMANJE JOŠ MESEC DANA! Renato Grbić o nestalim mladićima na Dunavu: Teren je pun panjeva, a voda kao u frižideru!

Posle pronalaska tela, danas je nađen i ranac za koji se sumnja da je pripadao nekom od nestalih.

- To su naši ljudi, potraga će trajati dok ih ne nađemo. Čekamo da se poklopi lepše vreme, toplija voda i reakcija organizma kako bi telo isplivalo što pre. Leti se to dešava za par dana, dok je zimi to malo teže - ispričao je za Blic Renato Grbić, koji je životni vek proveo na reci i spasio mnogo ljudi iz talasa povodom 22 dana od nestanka trojice najboljih prijatelja na Dunavu.

Grbić je od početka uključen u potragu za nestalim mladićima objašnjava da loše vreme trenutno onemogućava uspešnu potragu, te i da će tela mladića verovatno isplivati iz Dunava za najmanje mesec i po dana.

Informer

Hladno vreme otežava potragu za dvojicom nestalih mladića

- Voda će se ohladiti u narednih par dana i to će onemogućiti da telo ispliva mesec i po dana, posle toga telo može isplivati zbog temperature vode. Ukoliko temperatura vode prepraste preko 10-15 stepeni, automatski organizam brže truli u toploj vodi i hemijska reakcija organizam i telo se naduje i ispliva kao balon - kaže Grbić.

Kako objašnjava heroj sa Dunava, potraga je bezuspešna sve dok se telo ne pojavi.

- Ukoliko alas, pecaroš ili prolaznik bude video telo i javi rečnoj policiji tek tada će se znati da su isplivali. Svaki dan su Rečna policija, Žandarmerija i volonteri na terenu. Bio je i brat jednog od utopljenika koji je sa nama komunicirao i svaki dan su na terenu i pretražuju ga - priča Renato.

Informer

Milan Nikolić još nije pronađen

Grbić ističe i da sada sve zavisi od temperature vode jer je "telo u ovakvom Dunavu kao u frižideru."

- Leti se to dešava za par dana, dok je zimi to malo teže. Sve zavisi od temperature. Sve dok je telo kao u frižideru sa temperaturom vode, ono je na dnu. Ako su se utopili ispod nas dva tri kilometra, sve zavisi.. Ima dosta panjeva i krševa u blizini Pančeva, Ritopeka i Grocke, tu je teren po dnu pun svega i tu je moguće da se telo zadrži - objašnjava heroj sa Dunava.

Dušan Marković, nestalog Miloša Markovića rekao je da je negde u isto vreme kada je juče isplivalo telo za koje se sumnja da je Nenad Trivković, isplivao i ranac njegovog brata Miloša.

Informer

Brat Miloša Markovića intezivno traga nestalima

- Obdukcija mora da pokaže o čemu se radi i da zvanične informacije. Juče u isto vreme pronađen je i ranac mog brata Miloša Markovića, uzvodno od te tačke na levoj obali Dunava - rekao je Dušan sa suzama u očima.

- Nadamo se najboljem. Košava je jako duvala, retko ko može tim čamcem da pređe s obzirom da je jako uzak i plitak, a kako ih je bilo četvoro to je dodatna otežavajuća okolnost - ispričao je u prvim danima potrage Grbić.

Podsetimo, 18. marta oko 22 sata uveče duvala je jaka košava. Četvorica najboljih prijatelja Miloš Marković (37), Nenad Trivković (38), Milan Nikolić (36) i Mane K. (37) popeli su se na čamac i zaplovili. Ubrzo potom, čamac se prevrnuo, a prijatelji su završili u vodi. Mane K. uzeo je dasku obloženu stiroporom i krenuo da pliva do obale. Trojica njegovih drugova ostali su pored prevrnutog čamca. To je bio poslednji put da ih je Mane video.