02.05.2023.

13:38

Foto: Printscreen / Informer

Hronika

VOZIO MORTUS PIJAN, ZAUSTAVILI GA SAOBRAĆAJCI: Naduvao 4,82 promila

U policijskom saopštenju se navodi da je patrola u selu Vranovo zaustavila vozača automobila koji je prilikom alkotestiranja "naduvao" 4,82 promila alkohola! 

- Nakon kontrole i testiranje vozač je zadržan u policijskoj stanici na trežnjenju posle čega je odveden kod dežurnog sudije za prekršaje, koji ga je osudio na 60 dana zatvora, novčanu kaznu od 120.000 dinara, 15 kaznenih poena i 9 meseci zabrane upravljanja motornim vozilom - piše u saopštenju.

Klinički simptomi u pojedenim fazama alkoholisanosti

Početna priptost do 0.5 promila u krvi -postoji mišljenje da pri ovoj koncentraciji nema kliničkih znakova, ali ipak u manjem broju slučajeva specijalnim psihomotornim testovima može se primetiti diskretna narušenost koordinacije finih pokreta, početak promena strukture ličnosti i opadanje pažnje, određeni poremećaj vida i sluha.

Pripitost 0.5-1.5 promila - javlja se emocionalna labilnost, promena govora, precenjivanje vlastite sposobnosti pamćenja i zapažanja, poremećaj hoda, narušena koordinacija pokreta, mogućnost pogrešnih procena i reagovanja povećava se za oko 13 puta, moć adaptacije na tamu i svetlost smanjena je za oko 30%, reakcija čula vida slabija za oko 30%, a sluha za oko 40%.

Pijanstvo1.5-2.5% - intelektualne funkcije su znatno narušene, nestaje samokritičnost i kontrola, česta je vrtoglavica i povraćanje, postoje znaci vremenske i prostorne dezorjentacije, pri hodu se javljaju nestabilnost i teturanje, zamagljenost vida, a moguć je i gubitak svesti.

Teško pijanstvo 2.5-3.5 promila - potpuno odsustvo objektivne procene situacije, češći je gubitak svesti, zapažanja su jako površna i često se potpuno gube, skoro se redovno vide duple slike predmeta, postoji pospanost, sasvim nestabilan hod, muka i povraćanje.

Teško trovanje 3.5-4.0 promila - nastaje opšta slika trovanja, teška psihomotorna oduzetost, češći je gubitak svesti, a nekada dolazi i do kome. Koncentracija preko 4% alkohola u krvi se smatra smrtnim trovanjem, zbog paralize disajnog i kardiovaskularnog centra u mozgu.