04.05.2023.

19:39

Foto: Informer

Hronika

MOZAK DECE FUNKCIONIŠE NA DRUGAČIJOJ FREKVENCIJI OD NAŠEG, ONI IMAJU DRUGAČIJE IDOLE, DRUGI SVET! Psihijatar i jutjuberka objašnjavaju kako se treba ophoditi prema mladima! (VIDEO)

- Ja ne pamtim teži dan, taj osećaj da je takva jedna grozota u našem komšiluku, da je to nešto naše, da su to naša deca, ovo je užas, najstrašniji i najgori mogući scenario došao do nas. Pošto sam roditelj, razmišljala sam kako li se osećaju ti roditelji kojima se to dogodilo - rekla je Karaklajić.

Psihijatar Irena Đorđević kaže da ne može sada da se govori o krivcima.

- Poželela sam samo da ćutim. Svi su me pitali, svakakvih komentara je bilo, a ja sam imala potrebu samo da ćutim. Ovde svakako postoji više uzročnika čitave situacije. Ne možemo ni za jednu osobu reći da je kriva. Ni samo roditelji, ni škola - rekla je doktorka.

Glavni problem je što se nova generacija i novo doba razlikuju od ranijih, navodi Karaklajić.

- Roditelji moraju da razgovaraju sa decom. Postoji nešto što se zove posttraumatska reakcija. To podrazumeva da treba osluškivati i da treba biti pažjiv. Decu uglavnom svašta iritira, deca milenijalaca su generacija koja spada u alfa generaciju koji su potomci zed generacije. Mi smo po njima nesposobni ljudi koji ne znaju da pređu ulicu. Oni se sprdaju na naš račun. Ne samo na račun nas starijih, već na svačiji račun. To je njihova realnost i mi to treba da prihvatimo. Njih ne zanima da se bave sportom, oni igraju igrice i to je njihov svet. Njihov mozak funkcioniše na potpuno drugačijoj frekvenciji - rekla je jutjuberka i novinarka.

Sa njom se složila i psihijatar Klinike "Dr Laza Lazarević".

- Sve što je na internetu je njihova realnost i oni unutar te realnosti imaju svoje idole koji se značajno razlikuju od naših idola - dodala je doktorka Đorđević.

Kako pomoći deci i približiti im se poslušajte u podkastu.