07.05.2023.

13:53

Foto: printscreen

Hronika

"KOSTA, PI*KO, ČEKAMO TE"! Nepoznata osoba na vratima stana masovnog ubice urezala uvredljivu poruku (FOTO)

Slika vrata stana sa uvredljivom porukom prvo je osvanula na društvenim mrežama, da bi reporter Informera nakon toga obišao zgradu u strogom centru Beograda u kojoj Kostina porodica ima stan i gde su do tragedije zajedno živeli. Na vratima stana, pored tri stikera crtanih junaka, neko je najverovatnije perorezom izrezao poruku uvredljive sadržine: "Kosta, pi.ko, čekamo te". 

Komšije iz zgrade kažu da su prethodnog dana čule graju dece iz hodnika i da misle da je neko od vršnjaka osumnjičenog dečaka, skalpelom urezao uvredljive reči.

- Od kada se tragedija dogodila, pored novinara i policajaca, u zgradu dolaze i deca iz okolnih osnovnih škola. Valjda slikaju vrata gde je Kosta živeo pa to kače po društvenim mrežama. Juče sam čuo graju dece u hodniku, ali nisam obratžao pažnju. Verujem da je neko dete baš tada skalpelom ili nekim perorezom urezao poruku namenjenu Kosti - priča jedan od komšija.

Prave selfije ispred ulaza u zgradu

Dok je reporter Informera razgovarao sa komšijama, dva dečaka i devojčica prišli su ulazu u zgradu. Oni su zatim na interfonu tražili prezime porodice osumnjičenog, a kada su ga našli počeli su da se smeju i da prave selfije.

Podsetimo, Kosta je uoči krvavog pira uzeo dva očeva pištolja iz sefa, za koji je znao šifru, a "molotovljeve koktele" je sam napravio, uz instrukcije sa interneta. Imao je pripremljen spisak sa 15 dece koje je planirao da likvidira, ali je sa tog spiska ubio troje. Takođe, imao je i detaljan nacrt prizemlja školske zgrade, gde je Kosta strelicama obeležio ubilački plan kretanja od ulaza u školu do učionice.

Kako je utvrđeno tokom uviđaja, pomahnitali dečak je u sredu u 8.40 ušao u školu i bez reči ubio pripadnika obezbeđenja Dragana Vlahovića i još tri devojčice koje su se zatekle kod ulaza - Anu B. (12), Bojanu A. (12) i Sofiju N. (14). Zatim je u hodniku zamenio okvir s municijom u pištolju i ušao u učionicu u prizemlju, gde je Kostino odeljenje 7/2 imalo čas istorije. Tamo je najpre ranio u ruku i stomak nastavnicu Tatjanu Stevanović, pa se okrenuo i zapucao ka deci. Likvidirao je Andrijanu D. (14), Katarinu M. (13), Maru A. (14), Emu K. (14) i Andriju Č. (14) i ranio još šestoro školskih drugara.

Nakon zločina izašao je iz učionice, pa je kod stepeništa odbacio još jedan prazan okvir municije, a onda je sam pozvao policiju, rekavši da je pobio decu. Patrole policije odmah su upućene u školu, gde su u dvorištu zatekle Kostu. On je mirno stavio ranac sa pištoljima i "molotovljevim koktelima" među noge i digao ruke. 

Nakon hapšenja prebačen je u psihijatrijsku bolnicu, gde se i danas nalazi. S obzirom na to da nema punih 14 godina, ne može krivično da odgovara.

Reč je o jednom od najboljih đaka osnovne škole u kojoj je počinio stravičan zločin. Kosta je išao na takmičenja iz matematike, biologije i istoriije i osvajao je brojne nagrade i pohvale. Takođe, pohađao je muzičku školu i trenirao je košarku.