07.05.2023.

20:00

Foto: Prinscreen

Hronika

"JA SAM NOVI FIRER, UJEDINIĆU SVET!" Kosta opsednut Hitlerom - Šokantni detalji iz istrage masovnog ubistva u Osnovnoj školi na Vračaru

Kosta K. (13), koji je prošle nedelje počinio masovno ubistvo u OŠ 'Vladislav Ribnikar' na Vračaru, opsednut je Adolfom Hitlerom! Dečak je lekarima na psihijatrijskoj klinici u kojoj je smešten posle hapšenja detaljno pričao o nacističkoj ideologiji, o Hitleru i 'genijalnim metodama i planovima' nacističkog šefa propagande Jozefa Gebelsa!?!

- Ja sam novi firer, ujediniću svet... - rekao je Kosta šokiranim doktorima, kojima je čak kazao i da su ga Jevreji strašno uvredili, ali nije umeo da objasni kako se to, kada i gde dogodilo!

Informer

Pravi se blesav

Kako saznajemo, prilikom pretresa stana u kome je živeo Kosta, u njegovoj sobi pronađena je nacistička literatura, brojne knjige i skripta. Roditelji, međutim, tvrde da o tome ne znaju ništa!?

- I otac i majka su u policiji i tužilaštvu rekli da nemaju pojma da je njihov sin opsednut Hitlerom i da je u svojoj sobi imao nacističku literaturu! To je vrlo malo verovatno, mada je činjenica da su oni malo vremena provodili sa sinom - kaže izvor Informera, koji napominje da je Kostu odgajila dadilja, za kojom nadležni još tragaju:

- Ta dadilja je Kostu čuvala od jedanaestog meseca, pa sve do pre neku godinu. Ona objektivno i najbolje poznaje dečaka-ubicu. Da bismo sve shvatili, jako je važno da i sa njom obavimo razgovor.

Pretraživao na internetu da li mu preti zatvor!


Kosta K. je uoči masakra na internetu pretraživao "kako jednim metkom probiti katanac", ali i "kakve su kazne za najteža krivična dela" i slično! To je još jedan dokaz da je Kosta pre zločina želeo da sazna da li je krivično odgovoran i da li će uopšte završiti u zatvoru. U njegovom mobilnom telefonu pronađeni su i snimci dva pištolja i "Molotovljevih koktela", koje je poneo u rancu kad je krenuo u krvavi pohod.

Informer

Naš sagovornik otkriva i da je dadilja 2017. Kostu vodila kod logopeda, koji je tada primetio da dečak ima "krize svesti".

- Logoped je tada, dakle pre šest godina, predložio da Kosta ide kod psihijatra. Roditelji su ga potom odveli na jedan pregled, a lekari su predložili da se sa detetom nastave razgovori i da se vidi da li je potrebna kakva terapija. Međutim, otac i majka su odbili dalje lečenje. Naknadno su Kostu odveli kod jednog dečjeg psihijatra u privatnu ordinaciju i ovaj im je tada rekao da je sa detetom sve u redu... - prenosi izvor Informera koji je veoma dobro upućen u sve detalje ovog slučaja.

Prema njegovim rečima, dečak masovni ubica Kosta K. je hiperinteligentan i veoma manipulativan, a sve ukazuje da je zločin detaljno isplanirao, kao i "izlaznu strategiju".

Kriza svesti

Logoped kod koga je Kosta otišao 2017. uočio je da dečak ima 'krize svesti', roditelji ga odveli na samo jedan pregled i odbili dalje lečenje

- U prvim razgovorima nakon hapšenja, Kosta je u policiji priznao i detaljno opisao zločin. Nabrojao je koga je sve upucao, kome je pucao u grudi, kome u glavu, znao je i koliko je hitaca pogodilo 'pravo u metu', ali nakon što je prebačen u bolnicu, potpuno je promenio iskaz! Sada tvrdi da se ne seća ubijanja, da ima 'prekid filma' i tvrdi da se seća samo da je pozvao policiju! Čak sada priča i da ne zna da je bilo koga ubio!?! - prenosi naš sagovornik.

Na vratima: "Kosta, pi*ko, čekamo te"

Na vratima stana porodice Koste K. (13) na Vračaru neko je, najverovatnije skalpelom, urezao preteću poruku: "Kosta, pi*ko, čekamo te"! Komšije kažu da su prekjuče čule graju dece iz hodnika i da misle da je neko od Kostinih vršnjaka na njegovim vratima urezao uvrede i pretnje masovnom ubici.

- Od kada se dogodio taj zločin, osim novinara i policajaca, u zgradu su ulazila i deca iz okolnih osnovnih škola. Valjda slikaju vrata gde je Kosta živeo, pa to kače po društvenim mrežama - priča stanar ove zgrade.

Informer

Kako saznajemo, Kosta K. je na dan zločina tražio od policajaca da ga odmah puste, jer on po zakonu ne može da odgovara!?

- U prvom razgovoru u policiji, pred psihologom i radnikom Centra za socijalni rad, nakon što je priznao i detaljno opisao zločin, Kosta je tražio da ga odmah puste kući! Rekao je da ima manje od 14 godina i da ne može da odgovara! Potom, kada je shvatio da neće biti tek tako pušten na slobodu, tražio je da mu odmah dovedu advokata. On je jako proračunat i manipulativan, tačno zna šta je uradio i bio je ubeđen da će se izvući bez bilo kakve kazne... - ističe izvor Informera.

Šta je kriza svesti?

Kriza svesti je, po rečima stručnjaka, trenutni gubitak svesti, koji se dešava kod obolelih od epilepsije, ali se najčešće dešava i kod dece predškolskog uzrasta i u adolescenciji, koji nemaju ovu bolest. Dete prvo oseti mučninu, vrtoglavicu, oblije ga hladan znoj i zamagli mu se pred očima, a onda privremeno izgubi svest. Čim dođe sebi, dete nije zbunjeno i pospano, zna gde se nalazi i odmah uspostavlja kontakt sa okolinom.

Spisak žrtava

Kosta je, inače, uoči krvavog pira uzeo dva očeva pištolja iz sefa, za koji je znao šifru, i napravio je četiri "Molotovljeva koktela", što je sve stavio u ranac i krenuo u krvavi pir.

Informer

Kosta K.

Kako je utvrđeno tokom uviđaja, Kosta je u sredu u 8.40 ušao u školu i bez reči ubio pripadnika obezbeđenja Dragana Vlahovića i još tri devojčice koje su se zatekle kod ulaza - Anu B. (12), Bojanu A. (12) i Sofiju N. (14). Zatim je u hodniku zamenio okvir s municijom u pištolju i ušao u učionicu u prizemlju, gde je Kostino odeljenje 7/2 imalo čas istorije. Tamo je najpre ranio u ruku i stomak nastavnicu Tatjanu Stevanović, pa se okrenuo i zapucao ka deci. Likvidirao je Andrijanu D. (14), Katarinu M. (13), Maru A. (14), Emu K. (14) i Andriju Č. (14) i ranio još šestoro školskih drugara.

U to vreme, tačno u 8.42, policiju je pozvala zamenica direktora škole i prijavila da se u zgradi čuje pucnjava. U međuvremenu, Kosta je izašao iz učionice, pa je kod stepeništa odbacio još jedan prazan okvir municije, a onda je i sam pozvao policiju, rekavši da je pobio decu.