12.05.2023.

12:23

Foto: UIKS

Hronika

ODRŽAN PRVI ŠAHOVSKI TURNIR ZA OSUĐENIKE! Pobedili šahisti iz Zabele

Na turniru su učestvovali i osuđenici iz zatvora u Pančevu, Somboru, Kragujevcu, okružnih zatvora u Beogradu, Prokuplju, Zaječaru, Leskovcu, Smederevu, kao i osuđenice iz Požarevca i štićenici Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu i maloletničkog zatvora u Valjevu.

Direktor Uprave Dejan Carević izrazio je zadovoljstvo što na turniru učestvuje 56 lica iz 14 zavoda.

- Šahisti sami donose odluke i potezi koji se povlače na šahovskoj tabli su slični onima u stvarnom životu - istakao je Carević i dodao da je šah disciplina koja može svakom pojedincu da pomogne da nauči šta znači biti odgovoran za ono što uradi, kao i da prihvati posledice svojih izbora.

Informer

 

Turnir je organizovan u saradnji sa Šahovskim savezom Srbije, uz čiju pomoć su osuđenici iz naše zemlje igrali prošle godine na onlajn Svetskom prvenstvu organizovanom za osulica lišena slobode iz skoro 50 država. 

Inače štićenici Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu su aktuelni prvaci sveta, dok su osuđenice iz Srbije osvojile visoko drugo mesto na prvenstvu.

Turniru u zavodu u Padinskoj Skeli su prisustvovala i dvojica srpskih velemajstora Ivan Ivanišević i Miloš Perunović, a turnir je sudio međunarodni sudija Nebojša Baralić koji je bio glavni sudija na meču na kome se u aprilu birao novi prvak sveta između Jana Nepomnjišia i Ding Ližena.

Svi veći zatvori u Srbiji imaju šahovske sekcije, a najdužu tradiju organizovanja turnira ima zatvor u Zabeli koji je ove godine na tradicionalnom takmičenju imao čak 130 učesnika.