25.05.2023.

13:30

Foto:

Hronika

DOBRA VEST! UVODI SE SISTEM ZA UZBUNJIVANJE I POTRAGU NESTALE DECE! Srbija do početka novembra dobija "Amber alert" (FOTO/VIDEO)

- Posvećenost bezbednosti svakog deteta i pronalaženje načina kojima ćemo biti i efikasniji i brži u pronalaženju nestale dece potvrđena je, između ostalog, i kroz opredeljenost Ministarstva unutrašnjih poslova za uvođenje Amber alert sistema - rekao je Stevandić na konferenciji „Sistem ranog uzbunjivanja u slučajevima nestanka dece u Srbiji: Procena stanja i mogućnosti“, koju je organizovalo udruženje „Astra“.

Podsetio je da je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, februara ove godine, oformio Tim za uvođenje Amber alert sistema, u čijem su sastavu predstavnici više resornih ministarstava, Centra za nestalu i zlostavljanu decu i udruženja „Astra“.

Bezbednost pojedinaca i društva u celilni

Zadatak tima je, kako je istakao, da se razmotre uporedno-pravna rešenja i pronađu najbolje prakse, kako bi u našoj zemlji zaživeo sistem Amber alert, koji bi bio prilagođen našem pravnom sistemu i društvu.

Ukazao je da su do sada održana dva sastanka tima na kojima je utvrđen plan aktivnosti, vođena diskusija o analizi početnog stanja, o rešenjima uporednog zakonodavstva i prakse i o definisanju kriterijuma za aktiviranje Amber alert sistema.

Državni sekretar je naglasio da je za Ministarstvo unutrašnjih poslova od izuzetne važnosti da sa organizacijama civilnog društva i svim zainteresovanim subjektima u zajednici gradi partnerske odnose i vodi otvoren dijalog o svim temama od značaja za bezbednost pojedinaca i društva u celini.

Šta je "Ambert alert sistem"

Amber alert je sistem alarmiranja javnosti u slučaju nestanka dece. Nastao je u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine. Nazvan je po devetogodišnjoj devojčici iz Teksasa, Amber Hagerman, koja je oteta i ubijena.

Funkcioniše tako što se u slučaju nestanka nekog deteta, informacija širi putem notifikacija na mobitelu, SMS-a, interneta, na televiziji, radiju, bilbordima, kako bi doprla do što više ljudi, odnosno alarmirala javnost.

Na taj način, građani, ukoliko imaju bilo kakve informacije, mogu to odmah da prijave policiji.

Amber alert se aktivira u specifičnom slučaju nestanka deteta. Najčešći kriterijumi za aktiviranje alerta u državama kod kojih postoji su na primer, ako se sumnja da je dete oteto i može mu biti ugrožen život.

Ovaj alert bi trebalo da se aktivira najkasnije sat vremena od prijave nestanka deteta, i traje maksimalno 24 časa.