05.06.2023.

23:19

Foto:

Hronika

KAKO JE SURČINSKI KLAN OTEO I MUČIO NOVINARA! Milovan Brkić: Besomučno su me tukli i mokrili po meni pet sati, molio sam Boga da me ubiju!

Sada mu preti dve godine zatvora zbog javno izrečenih pretnji sa protesta "Srbija protiv nasilja", koji je održan 8. maja na Trgu Nikole Pašića. Svakako je najteža ona upućena predsedniku Aleksandru Vučiću: "Kakva protestna šetnja, mi treba da idemo prema Skupštini da uhvatimo idiota i da mu otkinemo glavu..."

Brkić je pre više od dve decenije otkrio detalje jezivog mučenja koje se odigralo u Tržnom centru "Kotobanja" u centru Surčina, u vlasništvu Ljubiše Buhe Čumeta, gde su ga 17. oktobra 1996. godine doveli pripadnici klana Dušan Spasojević i Dejan Milenković Bagzi nakon što su ga na prevaru izveli iz redakcije "Srpske reči" u kojoj je tada radio.

- Predstavili su mi se kao radnici Službe državne bezbednosti. Potom su me odveli u servis-perionicu 'Kotobanja'. Ništa mi nisu govorili. Skinuli su me golog, psovali i besomučno tukli punih pet sati, takvom žestinom da sam molio Boga da me ubiju! Njih petnaestak, na čelu sa Ljubišom i Novakom Buhom. Mokrili su po meni, polivali me vodom i sve to ispred servisa, na ulici, naočigled prolaznika i policijske patrole. Niko ništa nije preduzeo. Na kraju su me stavili u šaht pun vode i držali me tako sat vremena - ispričao je Brkić u jednom od intervjua, nerado se prisećajući tog dana.

Njemu je tada polomljeno nekoliko rebara, imao je nagnječenje jetre i slezine, velike podlive i lekari su povrede okarakterisali kao opasne po život. U docnijem sudskom procesu, koji nikad nije okončan, za ovo delo bili su optuženi pokojni kik-bokser Zoran Šijan i Ljubiša Buha.

Povod za ovo stravično iživljavanje, kako je objasnio Brkić, bio je tekst koji je dan pre objavio u kojem je naveo da u Surčinu postoji kriminalna banda koja prodaje ozračenu drogu i preko Hrvatske je ubacuje u Bosnu i prodaje vojnicima SFOR-a.