07.06.2023.

11:10

Foto: AP/Photo

Hronika

SLOVENCI U STRAHU OD NAPADA KAVAČKOG KLANA! Suđenje Zvicerovim ljudima zbog bezbednosti izmešteno na drugu lokaciju

U Sloveniji je na optuženičkoj klupi 14 članova klana, a glavne optužbe odnose se na šverc droge, pranje novca i ubistva. 

- Prilikom transporta do suda okrivljene prati konvoj naoružanih specijalaca, a i u sudnici je pooštren režim bezbednosti. Sve ovo navodno da bi se sprečila moguća 'akcija spašavanja' optužene braće Kadivc - kazao je izvor iz slovenačke policije za lokalne medije.

Glavnooptuženi u Sloveniji je Klemen Kadivc, koji je navodno naloge dobijao direktno od Radoja Zvicera odbeglog šefa " kavačkog klana".

Inače pre mesec i po dana objavljana je pročitana službena zabeleška, u kojoj se navodi da su čelnici slovenačke ćelije crnogorskog klana u pritvoru skovali plan o zastrašivanju sudija, tužilaca i policije, te isplanirali postavljanje eksploziva na nekolilko lokacija u Ljubljani.

Inače ova zabeleška je još iz maja 2020. tokom razgovora policije sa Igorom Mančićem (34) o aktivnostima ovog klana. Mančić je u međuvremenu likvidiran u januaru ove godine, kod Ljubljane na Viču i to pred svojim detetom. 

- Mančić je u policiji detaljno opisao i veze i ulogu ostalih pripadnika "kavačkog klana", kao i lični karakter osumnjičenog vođe Klemena Kadivca, za kojeg se navodi da je izuzetno moćan u nedozvoljenoj trgovini drogom. Kadivec je vodio računa o ilegalnoj trgovini drogom iz pritvora, a dok je bio u pritvoru, skovao je plan da zaplaši sudije, tužioce i policiju kako se ne bi usudili da osude njega ili druge članove iz kavačkog klana. U tu svrhu je navodno pokušao da dođe do eksploziva koji je trebalo da bude postavljen na raznim lokacijama u Ljubljani - navedeno je u dokumentu koji je policija dostavila sudu.

Suđenje pripadnicima slovenačke ćelije "kavačkog klana" počelo je 24. januara ove godine u Ljubljani, a optužnica je podignuta u novembru prošle godine.