11.06.2023.

14:02

Foto: Tanjug/Nebojša Raus

Hronika

ODREĐEN PRITVOR BRATU UROŠA BLAŽIĆA: Branio se na saslušanju

Kako saznajemo, on je danas saslušan, i izneo je svoju odbranu, nakon čega je doneta odluka da mu bude određen pritvor do 30 dana.

U toku istrage biće saslušano još nekoliko osoba bliskih B. G.

Informer

 

Kako je Informer već pisao muškarac B.G. (19) iz Vinjišta, brat od ujaka masovnog ubice Uroša Blažića, uhapšen je kako bi se ispitalo da li je povezan sa oružjem koji je masovni ubica koristio prilikom krvavog pira, saznaje Informer iz istrage.

"B.G. je uhapšen nakon zajedničkog rada Višeg javnog tužilaštva u Smederevu, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i Uprave kriminalističke policije, a na osnovu novih činjenica utvrđenih u istrazi koja je u toku protiv U.B., R.G. i G.G. Osumnjičeni je uhapšen u cilju utvrđivanja i razjašnjavanja svih okolnosti na poreklo oružja i municije koje je pronađeno prilikom pretresa objekata koje su koristila okrivljena lica - navodi se u saopštenju tužilaštva.

U saopštenju se navodi da se osumnjičenom stavlja na teret krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Informer

 
Krvavi pir masovnog ubice

Podsetimo Uroš Blažić je 4. maja u toku večeri započeo svoj krvavi pohod. On je u selu Malo Orašje ubio petoro meštana, od kojih najmlađa žrtva ima 15 godina. Zatim je nastavio ka selu Dubona, gde je ubio policajca, njegovu sestru i njihovog drugara.

Uhapšen je sutradan u ranim jutarnjim satima u blizini Kragujevca, nakon što je oteo taksistu i pretio mu da ga vozi.

Informer

 
Uhapšeni otac i ujak

Šest dana nakon masakra, 10. maja je uhapšen Radiša Blažić, potpukovnik u Vojsci Srbije. On se sumnjiči da je u objektima u kojima stanuje držao veću količinu oružja i municije i vozilo koje je, njegov sin koristio prilikom višestrukog ubistva u Malom Orašju i Duboni.

Prilikom pretresa objekta koje koristi osumnjičeni Radiša, nađeno je nekoliko stotina metaka različitog kalibra, punjene za municiju, jedan pištolj i jedan revolver, kao i 850 grama baruta koji predstavlja eksplozivnu materiju, kao i nekoliko optičkih nišana i drugih različitih delova za vatreno oružje.

Takođe, uhapšen je i ujak Uroša Blažića., G. G. (49) koji je uhapšen zbog nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija. Uhapšen je u cilju utvrđivanja svih okolnosti koje se odnose na poreklo oružja kojim je Uroš Blažić ubio osmoro ljudi i veći broj ranio osoba u selima Dubona i Malo Orašje.

Otkriven motiv monstruoznog zločina

Uroša meštani opisuju kao nekoga ko je bio viđen u selu "kako divlja na motoru", nije se družio ni sa kim previše blisko, ali isto tako se javljao i umeo da popriča sa većinom meštana.

- Tata ga je često izvlačio iz nevolja - čest je komentar stanovnika Mladenovca.

Ipak, da je imao "problema" sa nekima od njih, nije moglo da se čuje. Svi su se pitali zbog čega je Blažić ubio osmoro mladih, i to samo dan nakon uznemirujućeg zločina na Vračaru.

Blažić se družio sa rijaliti učesnicima, posećivao je beogradske splavove, a idol mu je bio Kristijan Golubović. On je u svom iskazu i sam otkrio neke od detalja iz svog života, a masakr je "pravdao" time što je mislio da ga meštani ismevaju, kao i da prave zavere protiv njega.