12.06.2023.

17:29

Foto: Zoran Sinko/Printscreen

Hronika

ŠARIĆ MENJA SUDIJE KAO ČARAPE! Prvi nosilac pravosuđa koji je prihvatio SKAY kao dokaz!

Ovo je za naš portal potvrdio advokat Bojan Ječmenica, branilac Milana Vučinića.

Izuzeće je traženo zbog toga što je sudija Petrović donosio određene odluke u svojstvu sudije za prethodni postupak, dakle postupao u fazi istrage.

U postupku protiv Šarića za planiranje ubistva svedoka saradnika, za samo nešto više od mesec dana promenila su se dvojica predsednika sudskog veća – umesto sudije Dejana Terzića, kom je 1. maja istekao mandat, postavljen je sudija Siniša Petrović, a već u prvim danima juna umesto Petrovića, postavljen je sudija Zoran Šešić.

Informer

Sudi mu se 13 godina

Inače, sudija Zoran Šešić i kolege iz njegovog veća prve su sudije u Srbiji koje su donele odluku o tome da komunikacija sa zaštićene aplikacije "skaj" može da bude dokaz na suđenju i to u postupku protiv bivšeg inspektora SBPOK-a Božidara Stolića.

Takođe, u postupku protiv Šarića, za "pranje" više od 20 miliona evra za koji se sumnja da je stečen švercom narkotika, Petrović je od februara ove godine i novi član veća, umesto sudije Dragomira Gerasimovića.

On je inače bio predsednik veća koje je Darka Šarića i članove njegove organizovane kriminalne grupe prvostepeno osudilo na devet godina za pranje novca 2020. godine, ali je Apelacioni sud ukinuo tu presudu i odredio da se sudi ispočetka.

Takođe, sudija Petrović je bio predsednik sudskog veća koje je Darka Šarića prvobitno osudilo na 20 godina zatvora, kao i ostale članove njegove organizovane kriminalne grupe, a nakon ukidanja presude Višeg suda u Beogradu od strane Apelacionog suda u Beogradu i datog naloga za obaveznu primenu blažeg zakona prema optuženima u ponovnom postupku doneta je presuda kojom se optuženi Darko Šarić osudjuje na maksimalnih 15 godina zatvora, kao i ostali članovi njegove organizovane kriminalne grupe.

Informer

Hapšenje Šarića u aprilu prošle godine u njegovoj vili na dedinju

Međutim, konačnu presudu doneo je Apelacioni sud, koji je Šarića pravosnažno osudio na 14 godina zatvora za šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u zemlje zapadne Evrope. Osim što je Apelacioni sud Šarića osudio na nižu kaznu zatvora (za godinu dana) od svoje prvobitne presude.

Zbog toga što se Darko Šarić i dalje nalazi u pritvoru, on još uvek nije na izdržavanju kazne po ovoj presudi.

Optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal u ovom predmetu protiv Darka Šarića, njegovog nekadašnjeg advokata Dejana Lazarevića i još 13 drugih osoba je podignuta u oktobru 2022, potvrđena je dva meseca kasnije.

Od tada održana su tek dva ročišta ali ne do kraja, zbog čega nije ni moglo da počne zvanično suđenje, odnosno da bude otvoren glavni pretres. Ukupno osam ročišta je odloženo, računajući i današnje, kao i ročište koje je trebalo da bude održano 22. maja.