13.06.2023.

13:01

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Hronika

BIVŠI NAČELNIK NOVOSADSKE POLICIJE NEGIRA OPTUŽNICU! Šušnjić: Nisam prikrio tuču navijača Partizana, sve sam radio po zakonu!

Tužilaštvo u ovom postupku traži od suda da Šušnjića osudi na dve godine zatvora zato što je, prema optužnici, iskoristio svoj položaj da "pribavi korist nepoznatim učesnicima fizičkog obračuna, 7. aprila 2019. godine oko 13.30 časova ispred kladionice u Kaću, tako što su oni izbegli krivični progon".

Kako se navodi, podređenima je izdao usmena naređenja da se prikrije šta se tačno dogodilo.

Šušnjić je danas naveo da se, u trenutku izbijanja tuče, vraćao sa službenog puta i da je bio u kolima kada je obavešten o vanrednom događaju, kao i da je sve što je preduzeo bilo u skladu sa Zakonom o policiji i ostalim propisima.

- U iznenadnoj situaciji koordinisao sam rad organizacionih jedinica, dok se nije znalo da li rad može preuzeti grupa za krvne delikte ili neka druga organizaciona jedinica, s obzirom na to da je tada bilo informacija da su neki učesnici s prebivalištem van Južnobačkog okruga. Podređenoj M. J., zamenici rukovodioca službe za dežurstva i intervencije, naredio sam preko telefona da radi na legitimisanju, pregledu i identifikaciji izgrednika, proveri ih u jedinstvenom informacionom sistemu, očuva javni red i mir i da drži pod kontrolom situaciju nad navijačima koji su se kretali ka Novom Sadu - izjavio je Šušnjić i naglasio da nikad nije naredio da se ne postupa po nalozima tužilaštva.

Na suđenju je predloženo da se sasluša dvadesetak svedoka, zaposlenih u policijskoj upravi, što je sudija i prihvatila. 

Ovo je, inače, drugi postupak koji se vodi protiv nekada prvog čoveka novosadske policije, s obzirom na to da se pred Specijalnim sudom u Beogradu tereti i da je po nalogu bivše državne sekretarke Dijane Hrkalović, bez dozvole suda, stavio "na mere" kriminalca Darka Eleza kako druge službe ne bi mogle da ga nadziru.