20.06.2023.

16:48

Foto: Informer/Novosti/Tanjug Rade Prelić/ Insider Miloš Rafailović

Hronika

BELIVUK NASTAVIO DA OSPORAVA ISKAZE SVEDOKA OKRIVLJENIH: Da ste mu rekli, Hrvatin bi potvrdio i da je video Duška Dugouška!

U nastavku suđenje za reč javio Veljko Belivuk, koji je izašao za govornicu u pratnji šestorice stražara. Vođa kriminalnog klana u maniru svog advokata nastavio je osporavanjem iskaza svedoika okrivljenih. 

- Baviću se danas kontradiktornostima u ovom postupku, ukazaću vam na gomilu laži koje su izneli okrivljeni saradnici. Lalić je istakao da neće reći ništa što nije u stanju da potvrdi. Evo da krenem sa Ritopekom i njegovom izjavom kako je do tamo dolazio, pošto to nije prava putanja. To je prva laž. On je vrlo inteligentan, zato ga je tužilaštvo i izabralo. Dosta koristi svoj mozak, za razliku od Hrvatina i Spasojevića - krenuo je da iznosi primedbe vođa grupe.

Potom je naveo i nelogičnosti oko dela iskaza u kojem je Lalić naveo da mu je on slao fotografije iz tajne prostorije.

- Na moje pitanje ko je obezbedio industrijsku mašinu, on je naveo da smo to Marko Miljković i ja, a kasnije je naveo da nema ta saznanja. Iako ne postoji nijedan jedini dokaz, ali je manir u ovom predmetu da se za sve optuže Veljko i Marko, a ako se još pomene i Zvicer to je pun pogodak!

Belivuk je taksativno po stranama i pasusima komentarisao zatim i iskaze Hrvatina o "tajnoj prostoriji".

- Znam ja da oni moraju da upotpune teze tužilaštva, ali strašno lažu. Kako je moguće da su Hrvatin i Lalić u istoj prostoriji, a da jedan tvrdi da je tri puta veća nego što jeste. To znači da minumum jedan od njih laže. Zatim, potpuno se razlikuju i njihovi iskazi kako se ulazi u tu prostoriju. Nije u pitanju lapsu lingve, nego lapsus psihički - sa osmehom je nastavio Belivuk.

Kako je dodao, sledeća nelogičnost se tiče Lalićevog opisa sušare u Ritopeku.

- Nijednu stvar nije ubo, nije tačno opisao fotografije. Isto je i sa Hrvatinom. Prvi put kad je davao izjavu u tužilaštvu mnogo šta je propustio da pomene, a kasnije se pred sudom naprasno setio gomile detalja. Da ste mu tad pokazali Duška Dugouška, rekao bi sto posto da je i on bio prisutan!
Primedbu je imao i na opis dvorišta u Ritopeku, tvrdeći da su Spasojević i Lalić "očigledno bili u paralelnim svetovima", s obzirom na to koliko su im različite izjave, te da su sasvim evidentno naknadno podučavani šta da kažu. 

- Nikada niko od nas nije nikad koristio frazu "nema tela, nema dela" - tvrdi Belivuk u svom opširnom osvrtu na iskaze trojice bivših saradnika.

U duelu sa sudijom oko pauze

Belivuk je ukazao na selektivnost tužilaštva prema izjavama svedoka saradnika.

- Kad okrivljeni saradnik Lalić kaže da je sarađivao sa izvesnim Čikagom koji je blizak Filipu Koraću, šta se dešava? Odmah se ukida poternica za Koraćem! Kako je to moguće, ako tužilaštvo bezrezervno veruje svedocima okrivljenima? 

- Hoćete pauzu?- upitao je Belivuk sudiju.

- Hoćete vi? - uzvratila je sudija Beraha.

- Ja ne, ja bih ovako mogao još pet dana! - odgovorio je okrivljeni, posle čega je sudija odredila pauzu od pola sata.