24.06.2023.

20:24

Foto: crveneberetke.com

Hronika

KAKO JE JSO OSLOBOĐENA ZA "POBUNU": Legija: Optužnica je politički cirkus, a Čeda kraljica drame!

Osim Legije i Zvezdana Jovanovića, koji služe maksimalnih 40 godina zatvora za druga krivična dela, optužbi su oslobođeni i Veselin Lečić, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić, Vladimir Pocić i Mića Petraković.  

Posle 18 godina ovaj kontroverzni slučaj je tako okončan zaključkom da izlaskom naoružanih pripadnika JSO na autoput nije bila ugrožena bezbednost države i građana. Odnosno, da tadašnja Vlada, na čelu koje je bio pokojni premijer Zoran Đinđić, nije proglasila vanredno stanje.

Sudija: To je bio protest, nije proglašeno vanredno stanje

Sudija prvostepenog suda Dragomir Gerasimović istakao je u obrazloženju oslobađajuće presude da je iz svih izvedenih dokaza zaključeno da se nije radilo o pobuni:

- Na to najpre upućuju stenogrami sa sednica Vlade, kojima je predsedavao premijer Đinđić, na kojima je konstatovano da nije bila ugrožena bezbednost države i građana. Na njima je korišćena uvek reč protest, a ne pobuna. Osim toga, Vlada nije proglasila vanredno stanje i službe bezbednosti nisu stavljene u borbenu gotovost.

Ocenjeno je i da su Dejan Milenković Bagzi i Ljubiša Buha Čume, bivši pripadnici "zemunskog" i "surčinskog klana", svedočili u ovom postupku na osnovu posrednih dokaza.

Informer

Ulemek optužio lidera LDP-a za saradnju sa "zemuncima"

Takođe su i svedočenja lidera LDP-a Čedomira Jovanovića i bivšeg ministra policije Dušana Mihajlovića okarakterisana kao "naknadna sećanja", jer su u suprotnosti s drugim dokazima.

Legija je u svojoj završnoj reči negirao da je bio organizator pobune, ponosno istakavši da bi opet sve isto uradio. Kao glavnog kreatora "političkog cirkusa", kako je nazvao optužnicu, prozvao je lidera LDP-a. 

- U Kulu (centar JSO, prim.aut.) nisam došao kao rukovodilac pobune, već da budem uz svoje prijatelje i saborce. Nisam imao nikakvu ulogu sve dok nije došao premijer Đinđić i zatražio da razgovara sa mnom. To je najmanje što sam mogao da uradim posle incidenata koje sam napravio šest meseci ranije (pucnjava u klubu "Stupica", prim.aut.) kada sam prokockao autoritet - rekao je biši komandant "crvenih beretki".

On je dodao da se trudio da reši problem između Jedinice i Vlade, a ako je to njegova krivica, onda, kako je rekao, prihvata da bude kažnjen.

- Čedomir Jovanović je bio zaštitnik zloglasnog "zemunskog klana" u tadašnjoj Vladi, 'glavni lažov, dramaturg i kraljica drame!' U pozadini optužnice protiv JSO, koju nazivam 'političkim cirkusom', bili su interesi pojedinih moćnika pred izbore 2011. godine - naveo je on.

Prema osporenoj optužnici, JSO je od 9. do 17. novembra 2001. godine otkazala poslušnost komandi Resora državne bezbednosti (RDB) i povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, u više navrata odbila zahteve načelnika RDB-a, ministra policije i tadašnjeg premijera Đinđića da se obustavi pobuna.

Operativni deo JSO borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata je blokirao autoput, 10. i 12. novembra. Na taj način je, prema tvrdnjama tužilaštva, iskazana spremnost Jedinice za primenu nasilja ako se ne prihvate njeni ultimativni zahtevi za smenu ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika RDB Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića posle hapšenja braće Nenada i Predraga Banovića, optuženih pred Haškim tribunalom.

Komandant u "Alkatrazu" napisao preko 20 knjiga

Ulemek je, inače, već skoro pune dve decenije u strogoj izolaciji. Uhapšen je u maju 2004. godine, kada je sam izašao iz podruma svoje kuće u kojoj se krio od 2003. godine, nakon atentata na premijera Đinđića.

Do 11. jula 2010. godine bio je u pritvoru Centralnog zatvora u Beogradu, a potom je prebačen u čuveni "Alkatraz" u Požarevcu, kojeg još zovu "zatvor u zatvoru", gde je napisao preko 20 knjiga.