06.07.2023.

14:24

Foto: informer.rs

Hronika

Maratonsko suđenje za ubistvo Velibora Dunjića: Devet godina bez presude za likvidaciju vođe "delija"

Predsedavajuća sudija je istakla da će postupak krenuti iz početka, jer je došlo do promene u sastavu sudskog veća, te da će zbog čestih izostanaka biti određeno veštačenje Kneževića. Na sledećem ročištu trebalo bi da se saslušaju dva veštaka i dva svedoka.


Dunjić je ubijen ispred splava "Džimis" 16. maja 2014., kada je teško ranjena i Nina Šobota koja je bila sa njim u automobilu "BMW". Do tada je u javnosti bio spominjan kao čovek koji je osuđivan zbog napada na lidera LDP-a Čedomira Jovanovića i pokušaja ubistva na splavu "Kalipso".  

Devet godina kasnije suđenje za to ubistvo i dalje traje, a sedam puta je počinjalo ispočetka. Na optuženičkoj klupi se nalaze trojica za pomaganje ubici posle zločina, Knežević, Miloš Milosavljević i Bojan Starovlah. Kao neposredni izvršilac optužen je Vladimir Đurović, tadašnji pripadnik obezbeđenja splava "Džimis", koji je u bekstvu.

Aleksandar Đuranović, Marko Gvozdenović, Zoran Vukić i Jelena Krušedolac su zbog neprijavljivanja krivičnog dela takođe bili pod istragom tužilaštva sa kojim su u međuvremenu sklopili sporazume o priznanju krivice.

Informer

Krajem 2019. Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na 16 meseci zatvora Vuka Musića, jer je prikrivanjem tragova pružio pomoć Đuroviću posle ubistva. Musić je tokom suđenja priznao da je sa još nekolicinom okrivljenih uklonio risiver na kojem je, navodno, bio snimak likvidacije zabeležen kamerom splava.

Đurović je, neposredno pre zločina, prišao Dunjićevom automobilu, koji se zaustavio ispred splava, i kroz otvoren prozor vozačevih vrata iz neposredne blizine ispalio u njega sedam metaka u glavu i telo i tako mu naneo smrtonosne povrede, dok je Šobota ranjena sa dva projektila.