08.07.2023.

23:11

Foto: Instagram printscreen

Hronika

Ista sudbina prvog srpskog transvestita i Noe! Nepoznati dželat čekićem smrskao glavu Merlinki! (FOTO i VIDEO)

Vjeran Miladinović - Merlinka, kako je sebe zvao, bio je prvi srpski transvestit koji se javno deklarisao i učestvovao u formiranju stavova javnosti. Na njega se gledalo kao na veoma kontroverznu, ali u isto vreme istaknutu ličnost.

Rođen je u Zagrebu, 14. oktobra 1958., a u Beograd se doselio nakon srednje škole. Nedugo zatim, biva izbačen iz kuće roditelja, počinje da se oblači kao žena, šminka se i sređuje i sledi period njegovog bavljenja prostitucijom. Postao je atraktivna plavuša, upadljivo doterana.

Merlinka je radila u ulici Gavrila Principa, blizu pijace Zeleni venac, i ovaj deo njegovog života poslužiće kasnije Žilniku kao inspiracija za film "Dupe od mramora". Uvek se isticao svojim ponašanjem, izgledom i stavovima. Njegovi prijatelji i okolina voleli su da kažu: "Znalo se kada Merlinka izlazi u grad", a pričali su da je bio dobar čovek, ljubitelj životinja.

Ubijen je na krajnje monstruozan način 22. marta 2003. godine. Zadavljen je kod Osnovne škole "Zaga Malivuk" u Krnjači. Ubica se kasnije iživljavao nad njegovim telom, pa ga je udarao zidarskim čekićem u glavu.

Informer

Leš je pronađen u stanju raspadanja, mesec dana posle smrti. Dvojica muškaraca, Faik Ramadani i Bejtul Račipi, optuženi su za ubistvo, ali su 2004. oslobođeni zbog nedostatka dokaza. Do danas ovaj slučaj nije rasvetljen i za zlodelo nad nedužnim Vjeranom niko nije odgovarao.

Urbana legenda kaže da je slavni reditelj Žilnik bio očaran njenim talentom, te joj je dao uloge u dva svoja filma - "Beograde, dobro jutro" i "Lijepe žene prolaze kroz grad" da bi 1995. odigrao i glavnu ulogu u sada kultnom ostvarenju "Dupe od mramora".

Ovo joj je donelo priličnu slavu i u tom periodu Merlinka je napisala i svoju autobiografiju - "Terezin sin". Vjeran je uskoro objavio i da je Merlinka "otišla u penziju". 

- Da sam živela običnim životom, nikome ne bih bila interesantna. Nikada nisam rekao da je lepo zarađivati novac baveći se prostitucijom. Ja sam sada samo penzionisana kurva. Penzionisao sam se poslednjeg dana NATO agresije. Ulicom Gavrila Principa gotovo da i ne prolazim. Svega dva puta sam otišao tokom ove tri godine i osećao sam se užasno. Svestan sam da sam pobegao sa dna života. Dna punog umrlih, pokvarenih, zlih, gramzivih, izopačenih. Da, tog dna gde su svi isti: kurve, makroi, mušterije i pojedini nadležni organi, zna se koji - izjavio je u jednom od svojih poslednjih intervjua.

Filmski LGBT festival nosi ime po njemu

Vjeran je nakon toga drastično promenio način života. Živeo je na Kalemegdanu, u zgradi Narodne opservatorije, a potom Beogradskog planetarijuma čiji je bio nastojnik. Oni koji ga se sećaju o njemu govore sa simpatijama.

Često su ga viđali dok hrani pse lutalice na Kalemegdanu, a većini onih sa kojima je pričao bio je simpatično zbunjen kada bi o sebi govorio čas u ženskom, čas u muškom rodu i uz neizbežnu poštapalicu "sestro slatka".

Filmski festival u Beogradu, koji od 2009. godine promoviše filmove o LGBT populaciji, nosi ime Merlinka. Na desetogodišnjicu od ubistva, na uglu ulica Gavrila Principa i Zagrebačke, postavljena je ploča sa nazivom "Ulica Merlinkina".