13.07.2023.

08:19

Foto: Zoran Sinko/ informer

Hronika

Crvena beretka sprečila katastrofu! Spasio živote osuđenika kada je izbio požar u Zabeli

Kako je Informer prvi pisao požar je izbio u petak, 7.jula, popodne u jednoj ćeliji najpoznatijeg dela požarevačkog zatvora u kom kazne služe između više od 100 osuđenika od kojih su većina pod "posebnim merama" i sa najvišim kaznama, i samo zahvaljujući reakciji osuđene "crvene beretke" sprečena je katastrofa.

U čuvenom "sedmom paviljonu" između ostalih smešten je i Radomir Marković, bivši načelnik DB, Branko Berček, ali i surovi egzekutor "zemunskog klana" Sretko Kalinić, koji se nedavno oženio. 

- Osuđenik Branko Berček bio je u redovnoj šetnji u petak oko 16 sati, kada je prvo osetio miris, a onda i primetio da dim kulja iz jedne ćelije na drugom spratu. Do tog trenutka niko nije primetio da ćelija u kojoj su bili osuđenici gori i sreća je da je odmah reagovao i alarmirao stražare. U dramatičnoj akciji spasavanja ljudi iz zaključane ćelije, koja je brojnim sigurnosnim vratima i rešetkama obezbeđena, povređana su i dvojica stražara koji su zadobili opekotine koji su otključavali vrata kako bi izvukli osuđenike iz požara - otkriva izvor detalje jezive drame koja se odvijala u Zabeli u petak popodne.

Prema njegovim rečima, u ćeliji je zatečena buktinja i dvojica onesvešćenih muškaraca, koji su se jedva videli od dima. Da osuđeni Berček, nije odreagovao, sigurno bi nastradali. Kada su stražari upali, već su bili u nesvesti, najverovatnije zbog dima koji je već ispunio sobu u kojoj borave. Sekunde su bile u pitanju, ko zna šta bi se dogodilo da je požar video samo nekoliko minuta kasnije - dodaje sagovornik.

Šta je izazvalo požar za sada se ne zna i proverava se da li je dušek koji je planuo namerno ili slučajno zapaljen. Srećom u požaru niko nije teško povređen.