19.07.2023.

10:15

Foto: informer

Hronika

SAZNAJEMO! Otac Koste K. insistirao da dečak-ubica nauči dobro da puca

Navodno, Vladimir K. je u nekoliko navrata vodio Kostu sa sobom u streljanu i u razgovoru sa instruktorom za gađanje, nagovestio kako mu je jako važno da dečak nauči odlično da puca i to iz dva pištolja koja je tada nosio sa sobom.

- Vladimir je bukvalno stavio oružje u ruke svom sinu i terao ga da nauči da barata tim vatrenim oružjem. Kako bi mu olakšao u tome, vodio ga je sa sobom u jednu streljanu i lično od instruktora za gađanje tražio da ga nadgleda i obučava - kaže dobro obavešteni izvor Informera.

Prema njegovim rečima Vladimiru K. je, iz nekog razloga, bilo bitno da Kosta nauči da puca iz dva pištolja koja je imao najduže u svom posedu.

- Na kraju se to i dogodilo. Kosta je bio izuzetno precizan prilikom gađanja u streljani i to sve na oduševljenje svoga oca - priča on.

Informer

Vladimir K. i Kosta K.

Na dan masakra, naglašava sagovornik Informera, utvrđeno je kako je Kosta K. na jednostavan način otvorio sef svoga oca u kome je ovaj držao oružje.

- Šifra sefa se sastojala iz tri broja. Prva dva broja su već bila ukucana, a Kosta je samo dodao treći broj i otključao sef. Osumnjičeni dečak je to u istrazi i potvrdio kada je rekao da je video kako njegov otac otvara sef i zapamtio šifru - objašnjava dobro obavešten izvor.

Podsetimo, Kosta K. je, inače, juče saslušan u okviru istrage koju vodi Više javno tužilaštvo u Beogradu protiv Kostinog oca Vladimira K., osumnjičenog za teško delo protiv opšte sigurnosti, pošto u stanu nije adekvatno obezbedio oružje, kojim je dečak počinio masakr.

Pošto Kosta u vreme zločina nije imao punih 14 godina i kao takav nije krivično odgovoran, izjavu je dao u svojstvu svedoka u prisustvu zakonskog zastupnika, njegove majke.

Ispitan je putem video-konferencijske veze, uspostavljene između Klinike za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu, u kojoj se dečak nalazi na opservaciji, i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Informer

 

U Palati pravde su se nalazili tužilac, tri roditelja dvoje ubijene dece, njihovi advokati, kao i Vladimirov branilac. Sva pitanja upućena Kosti postavljena su preko tužioca.

Svedoci ovog saslušanja bili su sleđeni od šoka zbog Kostinog jezivog držanja tokom saslušanja.

- Taj dečko je hladnokrvni, zli genije... Posle ovoga sigurno neću spavati nekoliko noći, takvo zlo nikad nisam video... - kazao je naš sagovornik posle saslušanja, i dodao:

- Kosta je, kao bliski član porodice imao pravo da ne svedoči protiv oca, kao i da se ne suočava sa roditeljima dece koju je ubio, ali on je mirno odlučio da to učini. Govorio je hladno, kao robot, a rečnik mu je kao kod odraslog čoveka. Barata pravnim terminima kao da je advokat!

Prema rečima našeg sagovornika, Kosta je u jednom trenutku rekao da se kaje, ali to je učinio bez ikakve emocije i empatije za žrtve.

- Govorio je kako je bio odbačen u školi, ali na pitanje zašto tada nije potražio pomoć, rekao je da nije hteo. Ledenim glasom je kazao da je pre masakra gledao dokumentarac o nekom masovnom ubistvu u školi u Americi, i tako je došao na ideju da pobije svoje školske drugare. Ispričao je da je lako došao do očevih pištolja, koji su bili u sefu. Rekao je da je znao prvih nekoliko cifara na toj šifri, osim poslednje dve, koje je lako otkrio - ispričao je naš sagovornik.

Na dan masakra, Kosta je stavio u ranac četiri "molotovljeva koktela" i uzeo iz sefa pištolje "ČZ Shadow", kalibra 9x19 milimetara i "Ruger MK", kalibra 22 milimetra, za koje je njegov otac imao dozvole.

Tačno u 8.40 ušao je u školu i bez reči ubio pripadnika obezbeđenja Dragana Vlahovića i još tri devojčice koje su se zatekle kod ulaza. Zatim je u hodniku zamenio okvir s municijom u pištolju i ušao u učionicu u prizemlju, gde je Kostino odeljenje VII/2 imalo čas istorije. Tamo je najpre ranio u ruku i stomak nastavnicu Tatjanu Stevanović, pa se okrenuo i ubio još šestoro dece.

U to vreme, tačno u 8.42, policiju je pozvala zamenica direktora škole i prijavila da se u zgradi čuje pucnjava. U međuvremenu, Kosta je izašao iz učionice, pa je kod stepeništa odbacio još jedan prazan okvir municije, a onda je i sam pozvao policiju, rekavši da je pobio decu "jer je psihopata".