19.07.2023.

14:46

Foto: Informer

Hronika

Reakcija advokata Kostinih žrtava! Vladimir je učio sina da puca, nije obezbedio svoje pištolje

- Oružje je nesporno bilo neadekvatno obezbeđeno - izjavila je Zora Dobričanin Nikodinović koja je u utorak prisustvovala ispitivanju Koste K. u okviru istrage koju Više tužilaštvo u Beogradu vodi protiv njegovog oca Vladimira K. zbog sumnje da oružje nije adekvatno obezbedio, te je njegov sin tim pištoljima izvršio masakr u OŠ " Vladislav Ribnikar".

Informer

Dobričanin tvrdi i da je od strane odbrane javnosti netačno prezentovano da nije otac taj koji je omogućio dečaku prvi kontakt sa oružjem i učio ga da puca.

- To znam, jer su to pre svega bila moja pitanja i odgovori K.K. na ta pitanja - istakla je ona i objasnila da Kosta jeste izjavio neko kajanje ali da to nije tako zvučalo. 

- Jeste izgovorio neke rečenice koje glase tako, ali ne zvuče kao kajanje, jer su, izgovorene hladnokrvno - kazala je Dobričanin.

Ona je pojasnila i zašto je odlučila da javno danas o ovome progovori, ukazujući da je postojao dogovor svih prisutnih tokom saslušanja da se van sudnice samo saopšti da je Kosta ispitan u svojstvu svedoka.

Informer

Vladimir nije obezbedio oružje

- Odbrana okrivljenog Vladimira K. iznela je u javnost neistinite detalje sa tog saslušanja. Zbog toga sam ja od roditelja stradale devojčice A.B., kao njihov punomoćnik zamoljena da to demantujem. Takođe stav i svih drugih oštećenih i mojih kolega jeste da ne treba iznositi u javnost ništa sem neophodnih stvari, ali smo ovog puta izazvani, zbog čega moram da demantujem reči branioca - objasnila je Dobričanin Nikodinović i dodala:

- U ime svojih klijenata i svih drugih kolega i oštećenih, zamolila je i stručnu javnost da samo tačno, precizno i sa dužnom pažnjom izveštava o ovom slučaju, kako se dokazi ne bi kontaminirali i nakon toga bili neupotrebljivi.

Povodom formiranja skupštinskog Anketnog odbora koji će se baviti ovim zločinom kao i zločinom u Mladenovcu od 5. maja, Dobričanin Nikodinović je istakla da su svi punomoćnici porodica ubijenih i ranjenih u ovom masakru jednoglasni u stavu da bi rad Anketnog odbora u ovom trenutku bio kontraproduktivan.

- Rad Anketnog odbora mi mogao da ugrozi tužilačku istragu i krivične postupke u celini jer bi, činjenice i dokazi od značaja za krivični postupak mogle da izađu u javnost pre suđenja. Moglo bi doći do situacije da se svedoci prvo ispituju pred anketnim odborom, pa onda eventualno pred tužilaštvom i sudon, što svakako ne bi bilo dobro, jer bi uticalo na autentičnost iskaza. Mi smatramo da je to nepotrebno u ovom trenutku - kazala je Dobričanin.

Inače kako je Dorbičanin objasnila svi punomoćnici oštećenih roditelja i dece u ovom slučaju saglasni su da Više tužilaštvo u Beogradu vodi postupak za masakr u školi profesionalno, ekspeditivno i posvećeno, te da nema nikakve potrebe da se u to meša laička javnost, jer to, kako smatra može biti kontraproduktivno.

- Kad kažem laička javnost, svi osim tužilaca, advokata i sudija predstavljaju laičku javnost, pa tako ne želimo da činjenice i dokazi iz ovog predmeta budu predmet prepucavanja političkih neistomišljenika pre nego što budu razmatrani pred sudom - istakla je Dobričanin i dodal da ne vdi benefit angažovanja Anketnog odbora, s obzirom da su predmeti ovih ubistava u nadležnosti tužilaštva kao dela sudske vlasti.

- Mi smatramo da tužilaštvo i policija u ovom trenutku rade svoj posao. Nama su otvorena vrata da bilo koji predlog stavimo i tužilaštvo to prihvata, ispituje i istražuje, a prihvata i predloge za izvođenje dokaza, dok pazi na prava okrivljenih. Mislim da ovaj postupak treba da ostane tamo gde mu je mesto - da se sudski postupci vode u sudnicama i u sudskim kabinetima - kazala je na kraju Zora Dobričanin.