Autor: D.K.

21.07.2023.

15:03

Foto: printscreen

Hronika

Supružnici iz pakla osuđeni zbog trgovine ljudima: Doktora držali kao roba, dobili po 11 godina!

Tu presudu je doneo Apelacioni sud koji je potvrdio istovetnu odluku Višeg suda u Nišu od 18. novembra prošle godine. Kako je dokazano tokom postupka, oni su žrtvu terali da spava na ulici, uzimali mu platu i penziju i brutalno ga vređali, tukli i ponižavali. 

Sudija Mirko Drašković je istakao, prilikom izricanja kazne, da je nesumnjivo utvrđeno da su okrivljeni izvršili krivično delo trgovine ljudima. 

- Sa doktorom su uspostavili ropski odnos, preteći mu da će nauditi i njemu i njegovoj porodici, a sve u cilju da bi Jozef brinuo o njihovom zdravstvenom stanju i da bi ih materijalno izdržavao. Tokom marta 2019. primorali su ga da napusti porodičnu kuću i započne život na ulici, pod njihovom kontrolom - kazao je Drašković.

Sudija je citirao i brojne pretnje koje su Nikolov i Dragana slali žrtvi telefonom, a na jednom audiozapisu iz Nebojšinog telefona čuje se kako ovaj bije lekara i urla na njega: "Šta jao, gde su pare? Pričaj dok te nisam umrtvio! 'Ću te umrtvim budalo jedna... Što me teraš da te unakazim, budalo jedna...!"

Takođe, na sudu je predočen i snimak na kom se čuje Dragana kako preti lekaru: "More marš, kuče smrdljivo! 'Ajde više, 'ću ti glavu polomim! Za sve ćeš da platiš! Mene nije briga za moju decu, a kamoli za tvoju! Ako ti siđem, zadaviću te!"

Sudija: Vaše pravdanje je apsurdno

Sudija Drašković je precizirao da je nesrećni doktor za vreme torture praktično živeo u autu, koji je iznajmljivao od bračnog para. Auto je bio parkiran ispred zgrade supružnika, a doktor je od Nebojše i Dragane morao da traži dozvolu i da bi otišao do toaleta. Često ga nisu puštali u kuću, već je fiziološke potrebe obavljao u obližnjoj piceriji ili na benzinskoj pumpi:

- Na osnovu dokaza, utvrdili smo da ste krivi za trgovinu ljudima. To proizilazi i iz vašeg priznanja da su vam Jozefova penzija i plata u privatnoj klinici bili jedini prihod. To što vi, Nebojša, govorite da ste sa Jozefom bili u odnosu oca i sina je licemerno. Nijedan sin svoga oca ne drži napolju po hladnoći. Nijedan sin ne bi dozvolio da otac moli da se ugreje u kolima, koje sam plaća. Vaše pravdanje da ste pretili doktoru, jer ste se iznervirali zbog neadekvatnog lečenja, je apsurdno. Ako niste bili zadovoljni Jozefovim uslugama, mogli ste da nađete drugog lekara. Nijedan dokaz ne govori u vašu odbranu, vaši advokati su uradili izvanredan posao, ali nisu mogli da odbrane neodbranjivo!

Obrazlažući visinu izrečene kazne, sudija Drašković je kazao da je bio ograničen zakonom, koji za ovo delo predviđa maksimalno 12 godina.

- Sticaj okolnosti je što nije nastupila teža posledica po žrtvu, pa je za ono što ste učinili maksimalna kazna 12 godina, koliko je i tražilo tužilaštvo. Izrekli smo vam po 11 godina, jer ranije niste bili osuđivani, a presuda kojom je Nebojši izrečena zatvorska kazna za drugo delo još nije postala pravnosnažna. Takođe, cenili smo to što ste oboje roditelji, iako samo u biološkom smislu. Smatramo da je to adekvatna kazna, jer nas zakon ograničava u pogledu propisane gornje granice.