24.07.2023.

14:14

Foto: Shutterstock/mup srbije

Hronika

Najnoviji detalji krijumčarenja migranta sa Kube: Decu i nemoćne pljačkali i terali na krivična dela, žene seksualno zlostavljali

Kako smo ranije izveštvali u međunardnoj akciji pet zemalja prekinuta je kriminalna mreža koja je krijumčarila migrante sa Kube u Evropsku uniju. Istraga, koju su koordinirali Europol i INTERPOL, dovela je do hapšenja 62 osobe, od kojih su 25 kubanski državljani i dvojicu srpskih državljana  V. Š. (67) i M. Š. (33). Prema najnovijim podacima u Srbiji je uhapšeno osam osoba. 

Informer

 

Oni su, kako se sumnja, od oktobra 2022. do aprila ove godine, u nameri sticanja protivpravne imovinske koristi, za najmanje 53 iregularna migranta, kubanske državljane, omogućili nedozvoljen ulaz u Španiju, tako što su im zloupotrebljavajući bezvizni režim za ulazak državljana Kube u Srbiju, organizovali ilegalan prelaz iz naše zemlje u Severnu Makedoniju ili BiH, a odatle u Španiju, kao krajnju destinaciju.

Prema navodim astranih medija grupa je funkcionisala tako što su imali aplikacij en atelefonu preko koje su nudili ilegalni prelazak migranta sa Kube u Španiju. 

"Istraga je pokrenuta u oktobru 2021. nakon što su vlasti Srbije, Grčke, Severne Makedonije i Finske prijavile povećan broj kubanskih državljana koji pokušavaju da uđu u Evropu sa falsifikovanom dokumentacijom. U početku su kubanski državljani komercijalno leteli u Rusiju sa Кube. Tamo su im šverceri ponudili mogućnost da ili nezakonito pređu finsko-rusku granicu kako bi ušli na teritoriju EU, ili da odlete u Srbiju kako bi nastavili put u centralnu ili južnu Evropu kroz region Zapadnog Balkana. Od početka rata Rusije i Ukrajine, ruta je promenjena. Državljani Кube prebačeni su u Srbiju preko aerodroma u Frankfurtu u Nemačkoj. Po dolasku kubanskih državljana u Srbiju, pripadnici kriminalne mreže bi im omogućili neregularan ulazak kopnenim putem u Severnu Makedoniju i Grčku. Кoristeći različite rute, krijumčari bi usmeravali velike grupe migranata i terali ih da po 13 sati hodaju u mraku bez zaliha"saopštila je policija u Španiji.

Informer

Da zlo bude veće, pored ovih teških uslova, krijumčari su koristili najugroženije migrante.

" Dešavalo se da opljačkaju migrante ali i da ih na najgori mogući način koriste uključujući maloletne osobe. Terali ih da se bave prevarama, da pljačakju...U nekim slučajevima, žene su prebačene u druge kriminalne grupe radi seksualne eksploatacije 

Informer

 

Pored hapšenja policija je zaplenila veću količinu novca, nekretnine, automobile..

" Zaplenjeni su telefoni , 33 automobila , 18 nekretnina,lapo topovi,čekovne kartice ukupna vrednost zaplene je oko 45 miliona evra " navode španski mediji.