31.07.2023.

06:45

Foto: informer.rs

Hronika

Upletene sekte?! Neverovatne poruke podrške masovnom ubici iz "Ribnikara: Otkriveno o kakvim osobama se radi!

Na Tik toku, koji je i jedna od najpopularnijih društvenih mreža među tinejdžerima, otvorene su na desetine profila sa Kostinim slikama i snimcima. Da sve bude još bolesnije i jezivije, ovi lažni Kostini profili imaju na stotine pratilaca i desetine hiljade lajkova, a tinejdžeri iz Srbije i celog sveta šalju mu poruke podrške, razne emotikone i slično. Poruke su "pljuštale", pogotovo uoči njegovog rođendana, gde su tinejdžeri odbrojavali dane do nedelje, kad je Kosta napunio 14 godina.

Tad su krenule i čestitke poput: "Srećan rođendan! Želim ti lep dan, verovatno ti nije najbolji rođendan, ali biće boljih", zatim: "Tako je sladak", "Srećno, Kostaaa", "Podržavaaaaam" i "Slavićemo zajedno". Uz skoro sve poruke "okačeni" su emotikoni srca i slični, koji opisuju slavlje i naklonost.

Informer

 

Psiholog Snežana Repac smatra da ovakve poruke podrške masovnom ubici, koje stižu iz celog sveta, predstavljaju ozbiljno upozorenje.

- Sa ovakvim porukama podrške ubicama srećemo se u celom svetu, pa možda možemo da pretpostavimo da je u pitanju već postojeća organizovana mreža ljudi koji ostavljaju takve komentare. U tom slučaju treba postaviti pitanje da li je moguće da postoji jedna takva morbidna organizacija na mrežama i koje su njene namere i ciljevi. U sve to mogu biti upletene i neke sekte ili teroristi, koji ovu strašnu tragediju žele da iskoriste za promovisanje svojih mračnih ciljeva. Ukoliko su u pitanju klinci, možda su pod okriljem nekog vođe, kulta, pokreta... - rekla je Snežana Repac i dodala:

Informer

 

- Mislim da deca ne mogu tako lako da dođu na taj stepen zločinačke devijacije i da ubijanje shvate kao herojstvo. Može to biti jedna njihova adolescentna parodija ili se sa bizarnošću ovog zločina poistovećuju određeni tipovi ličnosti koji vole sve što je ekstremno, jer je to imperativ ovog vremena. Dečak Kosta K. je prekršio kodeks cele civilizacije i društvenih vrednosti i na taj način iskočio kao najnegativniji antiheroj crne hronike. Ako je takav ekstremista nekome zanimljiv, to je onda nešto što moramo da pratimo kao najozbiljnije upozorenje.

Informer

Još traže sebe

Profesor kliničke psihologije dr Radomir Čolaković za Informer ističe da je među onima koji podržavaju Kostu najveći broj mladih osoba, uglavnom adolescenata, koji još traže sebe.

- Oni se identifikuju i imitiraju ono što je zabranjeno, okreću se od autoriteta. To su osobe koje još nisu svesne svojih postupaka i nisu emocionalno zrele. Ni Kosta nije svestan svojih postupaka. Ne znači da svi potiču iz rasturenih porodica, Kosta je primer da to nije slučaj. Postoji ona narodna izreka "Što si bliže svom uzoru, pre ćeš se razočarati". Tako je i ovde slučaj, a svi tinejdžeri koji preko društvenih mreža podržavaju masovnog ubicu moraju u savetovalište - ističe dr Čolaković.

Kosta ne pita za porodicu, već za reakcije

Kosta je od hapšenja, 3. maja, smešten u psihijatrijsku ustanovu, gde je trenutno na veštačenju. On skoro i da ne pita za porodicu i ne pokazuje nikakvu empatiju ili kajanje prema žrtvama. Međutim, zanima ga šta od njemu pišu na društvenim mrežama! Nekoliko puta je tražio od medicinskog osoblja da mu se dostavi računar ili telefon kako bi proverio na internetu šta se piše o njemu, žaleći se "da mu je dosadno".