31.07.2023.

16:14

Foto: Informer

Hronika

Ovo je krvnik osuđen na 40 godina zatvora: Pre Ivane (14) ubio baku, silovao i dve snaje!

Nesrećna devojčica je nestala 29. jula 2014. u Beogradu. Porodica je njen nestanak prijavila policiji tek 9. avgusta, uz objašnjenje da je i ranije bežala od kuće i da su sve vreme verovali da će se vratiti. Nažalost, kako se ispostavilo, monstrum Kostić ju je ubio dva dana posle nestanka.

Njeno telo u fazi raspadanja nađeno je početkom oktobra 2014., u dvorištu trošne i napuštene kuće na Petlovom brdu u kojoj je osuđeni u to vreme živeo. Prema optužnici, ovaj predator je svirepo silovao i motikom usmrtio Ivanu, a zatim njeno telo umotao u ćebe i zakopao pored obližnjeg potoka.

Zločin je otkriven poslednjeg dana septembra, kada je Kostićeva snaja Kristina Kovačević prijavila policiji da ju je on u istoj toj kući mučio i silovao!

Tragajući za dokazima o napadu na snaju, policija je u unutrašnjosti straćare pronašla Ivanin mobilni telefon. Monstrum je ubrzo priveden i podvrgnut poligrafskom testiranju, na kojem je "pao". Pritisnut i drugim dokazima, ipak je priznao do detalja kako je silovao i ubio devojčicu, a zatim napastvovao Kristinu. U međuvremenu, pronađen je i Ivanin leš. 

Informer

Potok gde je monstrum zakopao leš

Na početku suđenja, međutim, Darko je pokušao da se opravda torturom u policiji.

- Nemam nikakve veze sa Ivaninim nestankom, silovanjem i ubistvom. Kad sam je upoznao, bio sam u vezi sa njenom drugaricom. Jednom smo Ivana i ja imali intiman odnos, posle čega je više nisam video - izjavio je Kostić, koji je do tada već dva puta robijao zbog silovanja i ubistva.

Tokom postupka posebno je bilo potresno Kristinino svedočenje, na osnovu kojeg je izašla na videlo sva njegova brutalnost. 

Ona je ispričala da je Darko stric njenog muža i da su se kobnog dana sreli na Vidikovačkoj pijaci odakle ju je, uz pretnju nožem, naterao da pođe sa njim na Petlovo brdo:

- Tražio je od mene da ga oralno zadovoljavam. U jednom trenutku, kad sam vrisnula, rekao mi je: 'Možeš da vrištiš koliko hoćeš, ovde nema ko da te čuje. Rekao sam ti da uzdišeš, a ne da vrištiš!' Potom mi je raširio noge, vezao ih za eksere zakucane kod prozora, i onda me silovao.

Sudija Zoran Ganić istakao je u obrazloženju presude da su protiv Kostića od početka postupka postojali nesporni materijalni dokazi, takođe da je višestruki osuđenik te da ni u jednom trenutku nije ispoljio ni trunku kajanja zbog Ivaninog ubistva:

- Žao mi je što na njega prethodni zatvor nije nimalo uticao, već je po izlasku nastavio po starom, i još gore. To je bio njegov izbor, čija je posledica da Ivane više nema, a on će morati do kraja da živi sa tom kaznom.

Osim Ivane i Kristine, Kostić je nekoliko godina ranije silovao i svoju snaju Juliju Knežević (30). Zbog toga je bio osuđen na tri i po godine zatvora, koje je odslužio u maju 2014. godine. Čim se našao na slobodi, nastavio je po starom.

Informer

Sahrana brutalno ubijene tinejdžerke

Priznao da je silovao još mnogo devojaka

Pre toga je odrobijao i sedam godina zbog ubistva svoje bake 1993. godine. Na saslušanju se kleo da je ubio "samo" staricu i Ivanu. Priznao je, ipak, da je silovao mnogo devojaka, ali nije znao da kaže koliko tačno. 

Inače, Ivanin nestanak prijavljen je otprilike u isto vreme kad i nestanak Tijane Jurić (15), koju je mesar iz Surčina Dragan Đurić krajem jula 2014. oteo u Bajmoku, pretukao i zadavio. Đurić je u međuvremenu takođe osuđen na maksimalnih 40 godina za ovaj zločin.