31.07.2023.

23:02

Foto: MUP Srbije

Hronika

"Zajedno smo uspeli"! Grčka zahvalna srpskim vatrogascima za pomoć u gašenju požara!

Ovim rečima srpski pukovnik Davor Vidović opisuje svoja osećanja i svoju misiju koja, kako objašnjava, do Katimerinija, sastoji se od 38 vatrogasaca i lekara kao i 14 vozila za gašenje šumskih požara. Reč je o ekipi Sektora za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije koja se od 26. jula uveče do danas nalazi u Grčkoj.

Kako objašnjava Piragos Georgios Anagnostakos, koji je i oficir za vezu Misije Srbije, "Grčka je podnela zahtev Evropskom mehanizmu civilne zaštite za pomoć i podršku".

- Tako su kolege iz mnogih zemalja stali uz nas, pošto smo zabeležili više od 600 požara od 13. jula, pod neverovatno nepovoljnim uslovima, borba je postala neravnopravna - rekao je Georgios za grči sajt kathmerini.gr.

Informer

Damir Vidović i Georgios

Srpska misija je delovala u planinama Zlatne plaže Panagija, a kako kaže gospodin Anagnostakos, potom su se preselili na ivicu naselja u Nea Anhialosu, gde je nekoliko metara pre dvorišta stanovnika postavljena jaka odbrana od izuzetno opasnog požara.

- Tamo su grčki i srpski vatrogasci vodili veliku bitku uz pomoć dobrovoljaca i meštana, uspeli, i to sa ponosom ali i olakšanjem kažem, da spasu naselje. "Zajedno smo uspeli". 

Na njegovom Fejsbuk profilu ljudi ostavljaju emotivne poruke. Jedna od njih glasi:

- Video sam vas u času dežurstva. Vi ste zajedno sa ostalim grčkim i srpskim vatrogascima spasili najmanje 40 kuća u Nea Anhialosu zajedno sa našim. Svima vam se od srca zahvaljujemo." Gospodin Anagostakos odgovara komentarom da smo "svi zajedno uspeli".

Za nas ne postoje barijere

Slična su osećanja i Davora Vidovića, koji naglašava:

- Situacija je bila veoma ozbiljna. Visoke temperature, suvo rastinje, jak vetar, sve to doprinosi riziku od potencijalnog požara. U Nea Anhialosu na prvoj liniji fronta sreli smo obične građane, koji imali nas, grčke i srpske vatrogasce pored sebe. Posao vatrogasca je da spasava živote i pomaže svim ljudima u opasnosti. Ne brinemo o njihovoj boji kože i veroispovesti. Za nas ne postoje političke ili druge barijere. Svi brinemo o tome da budemo bliski ljudima kojima je potrebna pomoć."

Osim u Grčkoj, njegov tim je boravio u Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Turskoj u raznim misijama, kako u borbi protiv šumskih požara, tako i protiv poplava i zemljotresa. U njegovoj zemlji, kako nam ovih dana kaže, vlada zatišje, jer su prethodni period karakterisali olujni vetrovi i obilne padavine koje su izazvale poplave. "Iz tog razloga je vegetacija veoma gusta i još uvek zelena, tako da su šumski požari za sada retki. Ali problemi za nas tek počinju".

Njihova vrednost je dokazana

General-potpukovnik Vasilios Bikas, sa svoje strane, objašnjava ulogu koordinatora za vezu sa oficirima inostranih misija:

- Asocijacija je ta koja će preneti uputstva svojih pretpostavljenih i šefa incidenta, u početku šefu evropske misije i suštinski na polju operacija. Svojim prisustvom uz svoje evropske kolege uliće im samopouzdanje, ukazaće im na osobenosti grčkog reljefa i šumskih požara mediteranskog tipa i, pre svega, odlučno doprineti uspešnom ishodu njihove misije, što je i krajnji cilj - kaže Bikas za kathmerini.gr.

Ističe da srpski vatrogasci nisu prvi put u Grčkoj, ali da su bili uz njih bili i 2021. godine, u razornim požarima Evije. "Njihova vrednost je dokazana", sa zahvalnošću komentariše.

Međutim, saradnja grčkih i evropskih vatrogasaca nije nešto strano ili bez presedana, objašnjava Georgios Anagnostakos, Grčka je pionir u kreiranju programa "pre-instalacije vatrogasaca" koji je počeo 2022. godine.

- Vatrogasci dolaze u naše zemlje iz predostrožnosti za period jul – avgust. Ove godine u Grčkoj ima 205 vatrogasaca iz 6 zemalja: Bugarske, Francuske, Nemačke, Malte, Rumunije i Slovačke. Za mene je predraspoređivanje evropskih vatrogasaca dokaz evropske solidarnosti na terenu. Zajedno smo trenirali, razmenjivali iskustva i znanja kako bismo svake godine bili još bolji protiv zajedničkog neprijatelja, a to je niko drugi do vatra - kaže Georgios Anagnostakos.