08.08.2023.

11:37

Foto: Shutterstock

Hronika

Muljali sa porezom! Utajili milion evra, crnogorska policija traga za pet državljana Srbije i BIH

Kako su crnogorski mediji izvestili uhapšen je Ratko Gojković, iz Podgorice, dok su u bekstvu D.B. (34), D.M. (41), M.B. (43), O.Š. (54) i J.M. (42).

Sumnja se da je Gojković bio stvarni vlasnik firme "PPS", iako se u Centralnom registru privrednih subjekata kao osnivač i izvršni direktor vodio Dragan Marković.

Odeljenje bezbednosti Podgorica je, u saradnji sa Upravom prihoda i carina, podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu podnelo krivičnu prijavu protiv šest fizičkih i tri pravna lica, od kojih je jedna osoba uhapšena, zbog sumnje da je su počinili krivično delo - utaja poreza i doprinosa i tako pričinili štetu državnom budžetu od skoro milion eura.

Osobe za kojima se traga su državljani Srbije i Bosne i Hercegovine, od kojih se njih četvoro ne nalazi u Crnoj Gori.

- Ova lica se sumnjiče da su izvršila krivično delo utaja poreza i doprinosa, te na taj način stekla protivpravnu imovinsku korist i pričinila štetu državnom budžetu Crne Gore za iznos utajenog poreza od 972.350 eura. Sumnja se da su M.B. (43), D.B. (34) i O.Š. (54), ovlašćena lica u preduzeću "Monte kvant" i J.M. (42) ovlašćeno lice u preduzeću "Electro team" u periodu od 2018. do 2021. godine, primili faktura koje su izdate od pravnog lica "PPS" u ukupnom iznosu od 2.880.905 eura i proknjižili ih u svom knjigovodstvu - saopšteno je iz crnogorske policije.

Po tom osnovu su, dodaju, izvršili prenos novca na žiro račun firme "PPS" u iznosu od 2.205.762 eura, a sve po osnovu fiktivno prikazanih poslovnih odnosa.

- Navedeni novac je nakon podizanja sa žiro računa pomenutog preduzeća po osnovu navodnih materijalnih troškova R.G. vraćao u gotovini uplatiocima, umanjen za proviziju koju je uzimao za učinjene usluge - rekli su u policiji.