11.08.2023.

08:08

Foto: Zoran Sinko

Hronika

Poslednje čega se seća bio je pogled ubijene devojčice! Nastavnica iz Ribnikara teško se oporavlja nakon jezivog masakra

Nastavnicu su pogodila tri metka i više puta je operisana u Kliničkom centru Srbije i njeno zdravstveno stanje se stabilizovalo, ali su ostale strašne posledice. Tatjana Stevanović je u invalidskim kolicima i dalje ne može da hoda, a levu ruku ne oseća, a psihički je jako loše.

Sa njom su u jednom trenutku razgovarali i inspektori koji istražuju ovaj jezivi zločin i ona ima je rekla da se ne seća šta se dogodilo, a to su potvrdili i pojedini roditelji učenika škole.

- Nesrećna žena se samog događaja ne seća, te ne zna u kom momentu je upucana. Ono čega se poslednje seća je pogled Mare A. (ubijena u masakru, prim. aut.) uvek nasmejane i druželjubive devojčice. Nastavnica ne zna ni da li je Mara gledala tražeći spas ili kada je upucana - ispričala je majka jednog od preživelih đaka iz "učionice smrti" za medije.

Inače teško povređenu nastavnicu čiji će oporavak biti jako dug i mukotrpan, a svi se nadaju da će se u potpunosti opraviti, a do tada nju kako saznajemo često u bolnici obilaze njeni đaci, ali i roditelji, a mnogi se i interesuju za njeno stanje.  

Podsetimo Kosta je tog 3.maja došao u školu naoružan sa dva očeva pištolja i četiri "molotovljeva koktela" u rancu i pucao u svakoga ko mu se našao na putu. On je prvo ubio radnika obezbeđenja u hodniku škole, a onda i tri učenice koje su se tu zatekle, koje nije ni poznavao, a onda je ušao u kabinet istorije u kome je bilo njegovo odeljenje i počeo da puca. Prvo je prema izjavi đaka pucao u nastavnicu Tatjanu Stevanović, a onda je počeo da rešeta svoje drugove iz razreda. 

Dete monustrum je ubilo devet učenika i radnika obezbeđenja, aranio još pet đaka i nastavnicu istorije, i nakon toga je izašao u dvorište škole spustio pištolje i pozvao policiju i prijavio šta je uradio.

Kada je uhapšen samo je rekao:" Ja sam psihopata!" Kosta je uhapšen, a kako je u tom trenutku imao samo 13 godina po zakonu nije krivično odgovoran nije mogao da bude odveden u zatvor, ali je zatvoren u Kliniku za neurologiju i neuropsihijatriju za decu i omladinu gde ga veštače stručnjaci koji pokušavaju da utvrde zašto je to uradio i koji je njegov motiv da počini ovakav zločin.

Informer

Od trenutka kada se dogodio masakr na Vračaru javnost je zainteresovana šta će biti sa Kostom, ali i sa njegovim roditeljima, jer ako on ne može da odgovara da li će oni odgovarati za nešto što je učinio njihov sin. 

Kostin otac Vladimir  je odmah uhapšen i od 3.maja je u pritvoru, a protiv njega je pokrenut proces jer nije dobro obezbedio pištolje koje je posedovao sa dozvolom, a kojim je dečak izvršio zločin. I protiv majke Miljane je pokrenut proces zbog sumnje da je zanemarivala i zlostavljala sina. I ocu i majci sud je zabranio da raspolažu svojom imovinom jer je podneta tužba u kojoj 27 roditelja, braće, sestara, baka i deka, ubijenih učenika traže odštetu.

 

Informer

Inače od masakra pojavio se neshvatljiv trend da mnogi podržavaju Kostu i slave ga kao heroja iako je njegovo veličanje kažnjivo zakonom to nije sprečilo mnoge da po društvenim mrežama pišu hvalospeve o najmlađem masovnom ubici na svetu.