23.08.2023.

06:45

Foto: printscreen

Hronika

Žestok udarac Titu i "balkanskom kartelu"! Detalji spektakularne akcije na Atlantiku: Ovako je otkriven milionski tovar! (FOTO/VIDEO)

Ogroman tovar droge pronađen je na brodu koji je plovio pod poljskom zastavom, a privukao je pažnju istražiteljima zbog sumnjivog kretanja po zabačenim ostrvima na Atlantskom okeanu! Osumnjičeni Srbin i Hrvat su, kako je saopštila policija, organizovalli transport ove droge s kopna.

Sumnjiva aktivnost

Prema nezvaničnim saznanjima, istraga je pokrenuta još u martu 2022. godine i bila je fokusirana na brod pod poljskom zastavom sa privremenom bazom na Kanarskim ostrvima, za koju se sumnjalo da se koristi za transport narkotika.

- Istražitelji su od tada pratili aktivnosti posade, a utvrđeno je da je među njima i jedan italijanski državljanin koji je povezan sa poznatom mafijaškom grupom "Ndrangeta" u Italiji. Sa Italijanom je tada plovio i jedan Hrvat, za koga se sumnjalo da je povezan sa takozvanim "Balkanskim kartelom", kojim iz Dubaija komanduje kontroverzni državljanin BiH Edin Gačanin, zvani Tito - kazao je naš izvor, i dodao:

Titovi "vojnici" preplavili Evropu kokainom

Zloglasni "balkanski kartel" je, prema procenama južnoameričkih i bezbednosnih službi SAD jedan od najjačih narko-kartela na svetu i bukvalno je preplavio kokainom evropsko narko-tržište. Na čelu ovog kartela je, kako su saopštili tužioci iz Perua i Brazila, Edin Gačanin rodom iz BiH, zvani Tito, koji se trenutno krije u Dubaiju.

- Alarm za uzbunu oglasio se jula 2023. godine, kada je španska policija primetila neuobičajenu plovidbu ovog broda, koji se kretao ka izolovanim ostrvima u Atlanskom okeanu. Početkom avgusta španska policija je presrela brod i otkriveno je 750 kilograma kokaina na njemu! Usledila je opsežna istraga, kojom je utvrđeno da su transportom kokaina preko Atlantika komandovali jedan Srbin i jedan Hrvat, koji su uhapšeni.

Zaplenjeni telefoni

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije učestvovalo je u ovoj velikoj i važnoj međunarodnoj akciji razbijanja kriminalne organizacije, koja je preko Kanarskih ostrva u poslednjih nekoliko godina prokrijumčarila velike količine kokaina iz Južne Amerike u Evropsku uniju.

- Ova akcija, u kojoj su pored Srbije, učestvovale i policije Hrvatske i Italije, u saradnji sa Evropolom, rezultirala je koordiniranim uspehom u kome je španska policija zaplenila 750 kilograma kokaina i uhapsila hrvatskog i srpskog državljanina, osumnjičene za koordinaciju transporta droge sa kopna. Prilikom hapšenja kod osumnjičenih su pronađeni telefoni preko kojih su rukovodili ovim poslom. MUP je u ovoj akciji još jednom pokazao da je pouzdan partner u suzbijanju međunarodne trgovine narkoticima i u borbi protiv organizovanog kriminala - kažu u policiji.