15.09.2023.

12:50

Foto: J.V.

Hronika

Optužnica protiv vozača autobusa smrti u Smederevu! Branio se da je za nesreću kriv kvar, a istraga utvrdila suprotno

Težak udes dogodio se 9. jula 2021. godine u ulici Crvene armije u Smederevu, kada je autobus "Laste" prešao u levu kolovoznu traku i udario u "folksvagen pasat", u kojem su bili Vitomir A. (60), Saša S. (57) i Miroslav Z. (55), raadnici železare koji su na mestu poginuli. 

Informer

 

U ovom udesu je povređeno i šest putnika iz autobusa, sa istragom je utvrđeno da je za tragediju kriv vozač autobusa. 

- Istraga je utvrdila propuste koje je načinio vozač autobusa. Veštačenjem je utvrđeno da su oštećenja na autobusu posledica udesa, kao i da je bilo nekih koja su nastala ranije, ali nisu mogla imati bitan uticaj na ono što se desilo. Kvar na vozilu nije uzrok nesreće - utvrđeno je istragom. 

Inače sada optuženi M.G. ima 30 godina iskustva kao vozač autobusa, a nakon udesa i tokom istarge je sve vreme tvrdio da je izgubio konotrlu zbog kvara. 

- Na saslušanju je tvrdio da je tokom vožnje zablokirao volan, zbog čega je autobus na velikoj zavojnoj krivini prešao u levu kolovoznu traku i izazvao sudar. To veštačenjem vozila nije utvrđeno - potvrđeno nam je u Osnovnom tužilaštvu u Smederevu.

Vozač "Lastinog" autobusa se tereti za teško delo protiv bezbednosti saobraćaja, a tužilaštvo traži 3 godine zatvora kao i izricanje mere bezbednosti zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 2 godine.