20.09.2023.

14:56

Foto: avaz.ba

Hronika

Belivukove ubice prebačene u KPZ Zenica! Određen im jednomesečni pritvor, traga se za pomagačem!

Opšinski sud u Sarajevu prihvatio je predlog Tužilaštva KS da se uhapšenima Dušanu Jovanoviću Gibi i Darku Duloviću, koje su pripadnici MUP-a KS, u saradnji s Obaveštajno-sigurnosnom agencijom (OSA), uhapsili pre tri dana u „Sarajevo Toweru“, odredi jednomesečni pritvor i oni su prebačeni u KPZ Zenica.

Za uhapšene je naknadno utvrđeno da ipak nisu bili na Interpolovoj poternici Srbije, i pored navoda da su počinili više krivičnih dela.

Prema nezvaničnim informacijama "Avaza", Jovanović i Dulović su u Sarajevo došli kako bi likvidirali visokorangiranog pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo.

Ovaj policijski službenik godinama radi na Sky istragama, a i ranije su mu pretili smrću. Sada se utvrđuje ko je naručio njegovu likvidaciju.

Pritvor je zatražen, između ostalog, zbog opasnosti od bekstva i ponavljanja krivičnog dela. 

Giba se dovodi u vezu s Belivukovim klanom, ali i klanom vračarske kriminalne grupe. Mediji tvrde da je Giba godinama povezan i s Darkom Šarićem. 

Imali lažna dokumenta

Zvanično, MUP KS u izveštaju Tužilaštvu KS navodi da su tokom hapšenja imali lažne dokumente i da se sumnjiče za faklsifikovanje dokumentacije.

Međutim, istraga će pokazati zašto su oni bili u Sarajevu i zbog čega su iznajmili stan na vrhu elitne zgrade „Sarajevo Tower“ te ko ih je u Sarajevu dočekao.

Policija je raspisala potragu za trećom osobom, sumnjajući da su uhapšena dvojica imali pomagača u Sarajevu koji e naručio ubistvo visokorangiranog policajca.