21.09.2023.

14:36

Foto: Shutterstock

Hronika

"Dokle ovako više?"! Oglasio se Zaštitnik građana i pokrenuo postupak u vezi slučaja neuhranjenog deteta iz Železnika

Gradski centar za socijalni rad, dužan je da u najkraćem roku, ne dužem od 10 dana, dostavi informacije o svim činjenicama i okolnostima koje se odnose na ovaj slučaj, navodi se u saopštenju zaštitnika građana.

Kako podsećaju, a prema navodima medija, a na osnovu čega je i pokrenut ispitni postupak kontrole - dvogodišnje dete je u trenutku prijema u bolnicu bilo neuhranjeno, dok je majka deteta "zadržana".

Informer

Zaštitnik građana Zoran Pašalić

Povodom navedenog slučaja, zaštitnik građana Zoran Pašalić je ocenio da je obaveza države da preduzme sve potrebne mere za zaštitu deteta od različitih oblika zanemarivanja, kao i svake vrste eksploatacije i da poštuje, štiti i unapređuje prava deteta.

- Dokle ovako?! Svi znamo gde nas je dovelo zanemarivanje dece, posebno u slučajevima gde su deca životno ugrožena ili postoje razumne indicije koje bi ukazale na to da bi dete moglo biti izloženo daljem ozbiljnom ugrožavanju. Zato je neophodna pravovremena reakcija nadležnih organa - rekao je Pašalić, saopšteno je iz kancelarije Ombudsmana.

Istovremeno je ukazao i na to da su svi koji primete bilo kakav oblik zanemarivanja ili nasilnog ponašanja prema deci, dužni da to spreče i prijave nadležnim organima, a da će država reagovati u najboljem interesu deteta.

Informer

 

Podsetimo, kako je Informer pisao, saobraćajni policajac na motoru zaustavio je juče u Železniku "mercedes" zbog brze vožnje, i u njemu uočio devojčicu L.R. (2) koja nije davala znakove života.

Odmah nakon toga, policajac je pomogao da automobil što pre stigne do zdravstvene ustanove, odnosno do Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj ulici.

U međuvremenu se oglasio i policajac Aleksandar Milićević i ispričao svoju veziju događaja, a njegovu ispovest možete pročitatu na ovom linku.