28.09.2023.

11:58 >> 12:55

Foto: MUP

Hronika

Zajedničke patrole srpskih i kineskih policajaca u Srbiji! Patroliraće u ovim gradovima, poznato i čime će se baviti (FOTO)

Devet policajaca iz Кine patroliraće sa oko 20 srpskih kolega u Beogradu, Novom Sadu i
Smederevu, gradovima koje najčešće posećuju kineski turisti.

- Oni će do 26. oktobra obavljati patrolne delatnosti u užim gradskim jezgrima Beograda, 
Novog Sada i Smedereva sa ciljem preventivnog delovanja. Naglašavam da policijski službenici NR Кine neće biti opremljeni sredstvima prinude, neće primenjivati policijska ovlašćenja niti će postupati u bilo kom svojstvu organa nadležnih za sprovođenje zakona - istakao je Brkić i poželeo kolegama iz Кine ugodan boravak u Srbiji i uspešan rad.

Informer

 

Državni sekretar je naglasio da su zajedničke policijske patrole samo još jedan korak na putu jačanja saradnje između dva ministarstva i da one nedvosmisleno i pouzdano dokazuju da je MUP Srbije pouzdan partner Ministarstva javne bezbednosti NR Кine.

Informer

 

Podsetio je da saradnja između MUP Srbije i Ministarstva javne bezbednosti NR Кine u oblasti zajedničkih policijskih patrola zasnovana na memorandumu koji je zaključen 2019. godine.

- Te godine je šest policijskih službenika NR Кine zajedno sa policijskim službenicima MUP Srbije obavljalo patrolne delatnosti na području Beograda, Novog Sada i Smedereva. Tom prilikom ostvarili su više od 60 delatnosti i kontakte sa više od 6.000 građana - rekao je Brkić.

Informer

 

Otpravnik poslova Ambasade NR Кine Dže Džang izrazio je dobrodošlicu kineskim policajcima i poželeo im uspeh u radu sa srpskom policijom.

- Srbija je jedna od prvih destinacija za kineske turiste i sigurno će biti sve više i više kineskih turista. Dolaskom naše policije sigurno će se pojačati njihov osećaj bezbednosti. U ime Ambasade Narodne Republike Кine želimo uspeh njihovih zajedničkih patrola sa srpskim prijateljima - poručio je Džang.

Inače, policajci iz Кine, osim u Srbiji, učestvuju i u zajedničkim policijskim patrolama s kolegama u Italiji i Hrvatskoj.