10.10.2023.

13:40

Foto: Informer

Hronika

Detalji iz optužnice za masakr u školi na Vračaru! Otac obučavao Kostu, a vlasnik i instruktor iz streljane mu to omogućili, optužena i majka

Kosta Kecmanović (14) je 3. maja ušao u OŠ "Vladislav Ribnikar" naoružan sa dva pištolja svoga oca i ubio devet učenika i radnika obezbeđenja, a onda se predao.

Kako je Nenad Stefanović, glavni tužilac Višeg javnmohg tužioca rekao danas postoji opravdana sumnja da je okrivljeni Vladimir Kecmanović u periodu od godinu dana pre zločina obučavao svog sina od 13 godina da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, kao i pripadajućom municijom, te da gađa u mete u obliku koncentričnih krugova i silueta ljudi, da puni okvir, zatim kako da stoji i diše prilikom korišćenja vatrenog oružja.

Tužilac je objasnio i da je Vladimir oružje držao u dva plastična kofera koja služe za prenošenje oružja, a ne za njihovo bezbedno smeštanje i čuvanje. Koferi su se nalazili u jednom rancu crne boje, tako što su oružje i pripadajući okviri bili upakovani u jednom plastičnom koferu sa katancem i šifrom, a pripadajuća municija u drugom plastičnom koferu bez katanca.

- U istrazi je utvrđeno da je okrivljeni držao neobezbeđeno oružje u koferima za transport oružja i municije, umesto u sefu koji se nalazio pričvršćen za zid u ormaru u hodniku, a koji je prethodno okrivljeni nabavio radi ostvarivanja uslova za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja u cilju dobijanja odobrenja nadležnog organaza za nabavljanje i držanje vatrenog oružja - rekao je glavni javni tužilac.

Okrivljeni je na ovaj način omogućio svom sinu da dođe u posed dva pištolja, za koja ga je prethodno obučavao da puca u streljačkom klubu, i to pištolja marki "Češka zbrojevka" i "Ruger", za čije nabavljanje i držanje je on posedovao odobrenje nadležnog organa.

Kosta je došao u posed neadekvatno obezbeđenog oružja 1. maja kada je napunio šest pripadajućih okvira sa municijom za ova dva pištolja sa ukupno 92 metka i stavio ih kod sebe, a zatim ih 3. maja prebacio u svoj ranac i poneo sa sobom u OŠ "Vladislav Ribnikar", koju je pohađao.

Neposredno je optužena i Kostina majka Miljana Kecmanović zbog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

- Ona je optužena jer je neovlašćeno držala municiju, s obzirom da je tokom istrage na jednom od metaka za pištolj "Češka zbrojevka" pronađen njen nesporni DNK trag. Preciznije, na jednoj čauri koja je pronađena kod vrata u učionici, kabinetu istorije, gde je Kosta pucao u svoje drugove iz razreda - rekao je glavni tužilac Višeg javnog tužilaštva Nenad Stefanović.

Zbog davanja lažnog iskaza optuženi su i predsednik streljačkog kluba "Partizan Practical Shooting" Ratko I. i instruktor u tom klubu Nemanja M. koji su tvrdili da je dečak dolazio sa ocem u streljanu, ali nikada nije ulazio na strelište i da je dok je otac pucao on sedeo u kafiću, a istragom je utvrđeno da je i Kosta pucao.