12.10.2023.

16:09

Foto: printscreen

Hronika

Decu terali da prose, devojčice prodavali i držali kao robove: Određen pritvor petočlanoj bandi

Njima je Viši sud odredio je pritvor do 30 dana zbog sumnje da su terali maloletne osobe da prosijače i za novac udavali maloletnice, odnosno prodavali devojčice. 

Pritvor je određen kako ne bi pobegli iz zemlje, uticali na svedoke i ponovili krivično delo koje im se stavlja na teret.

Okrivljenima N.T., Z.M, J.M, N.M. i A.R. na teret se stavlja krivično dela Trgovina ljudima u produženom trajanju u saizvršilaštvu, a okrviljenom M.A. izvršenje krivičnog dela Trgovina ljudima u produženom trajanju pomaganjem.

Sumnja se ad su oni terali decu od 5 do 11 godina da prose u Srbiji, Nemačkoj i Francuskoj: Devojku (18) uzeli za roba

"Sumnja se da su pripadnici ove međunarodne organizovane kriminalne grupe od avgusta 2020. do oktobra 2023. godine, na teritoriji Srbije, Nemačke i Francuske eksploatisali kroz prosjačenje veći broj dece uzrasta od 5 do 11 godina i jednu tridesetsedmogodišnju državljanku Ukrajine, dok su osamnaestogodišnju žrtvu ovog krivičnog dela držali u položaju sličnom ropskom. Sumnja se da su na ovaj način zaradili nekoliko desetina hiljada evra, koj esu koristili za spostvene potrebe i luksuzan život " saopšteno je ranije.

Pretresom njihovih stanova pronađeno je više mobilnih telefona i sim kartica, novac, dokumentacija o međunarodnim novčanim transakcijama, kao i USB memorije.

Tokom akcije hapšenja na više lokacija zatečeno je šestoro dece od 6 do 11 godina koja su zbrinuta u saradnji Kancelarije za koordinaciju aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima, Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima i Centra za socijalni rad u Loznici, u skladu sa njihovim nadležnostima i načelom najboljeg interesa deteta.