17.10.2023.

13:19

Foto: Informer

Hronika

Psiho sekirom ubio majku na spavanju! Porodični zločin u Bačkoj Palanci

To je konstatacija veštaka u završnici ponovljenog suđenja, koje je okončano juče iznošenjem završnih reči u Višem sudu u Novom Sadu, a izricanje presude je zakazano za petak.

I krajem januara prošle godine Paukoviću je izrečena mera obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi, ali je prvostepena presuda ukinuta i naloženo je novo suđenje. Pauković se trenutno nalazi u Specijalnoj bolnici Centralnog zatvora u Beogradu.

Zamotana u krvavo ćebe

Telo nesrećne žene, sa smrskanom glavom, pronađeno je nakon što je Slavujkina ćerka pozvala policiju i prijavila da joj se majka dva dana ne javlja na telefon. Ona je, zabrinuta, došla iz Novog Sada, gde živi, da obiđe majku u Bačkoj Palanci, ali je zatekla zaključana vrata.

- Policija je sa nekoliko komšija, kao svedocima, provalila u kuću i u sobi zatekla mrtvu Slavujku u krevetu, zamotanu u ćebe i sa krvavom glavom. Tragovi krvi bili su i po podu i zidovima. Ispostavilo se da je ubijena sekirom, koja je pronađena u obližnjoj šupi. Ulazna vrata u kuću bila su zaključana sa spoljne strane. Dok je trajao uviđaj, Srđan je biciklom došao do kuće. Bio je hladnokrvan, mirno je rekao da zna da mu je majka ubijena, ali je negirao da je on to učinio. Kad su ga pitali gde je bio, kazao je da je obišao neke prijatelje - objasnio je tada Informerov sagovornik iz istrage.

Međutim, pošto su sve okolnosti, ali i materijalni dokazi, upućivali na to da je Srđan ubica, on je uhapšen. Veštačenjem je utvrđeno da je u trenutku zločina bio neuračunljiv.

Delovali kao složna porodica

Komšije ove porodice posvedočili su da su Slavujka i njen sin živeli sami u kući, jer je Srđanov otac na radu u Nemačkoj, dok mu sestra živi i radi u Novom Sadu. 

- Ova porodica je pre dvadesetak godina stigla u Vojvodinu posle progona Srba 1995. iz Hrvatske. Bili su mirni, nikada nismo primetili da su majka i sin u sukobu. Naprotiv, izgledalo je kao da su živeli skladno, zato smo svi bili u šoku kad smo čuli da je Srđan ubio majku. On je bio miran i povučen, neko vreme je studirao u Subotici, ali je napustio fakultet. Koliko znam, nije pio, niti se drogirao. Slavujka je bila sjajna majka i sinu i ćerki, tako da sve ovo deluje kao najgora noćna mora - kazao je tada komšija.