21.10.2023.

09:17

Foto: Informer, Zoran Sinko, Facebook

Hronika

Uroš Blažić bez povoda odlučio da ubija! Masovni ubica pucao u svakoga na koga je naišao

Kobne večeri Uroš je iz vikendice na Varovnicama, na putu između Dubone i Šepšina, uzeo "kalašnjikov", pištolj, dosta municije i tri bombe, a onda seo u svoj "mercedes" i krenuo, iz samo njemu poznatog razloga, da ubija. 

- Uroš Blažić se prvo odvezao do centra sela Malo Orašje. U tom trenutku tamo nije zatekao nikoga, pa je svojim automobilom krenuo prema Duboni, ali je na izlazu Malog Orašja u parku kod fudbalskog terena video logorsku vatru i grupu mladih. Zaustavio je vozilo, izašao i povikao:" Lezite dole, pobiću vas!", neko od prisutnih ga je pozvao na pivo, a on je rekao:"A je l' tako?!" okrenuo se i iz automobila uzeo "kalašnjikov" a onda počeo da puca. Kada je ispucao ceo okvior čak, je uzeo drugi i nastavio da rešeta, a onda brzo seo u "mercedes" i nastavio prema Duboni - objašnjava izvor iz istrage. 

Kada je došao u Dobonu, kako kaže naš sagovornik, prvo je naišao na ljude koji su popravljali ogradu i zapucao na njih.

- Sve se ponovilo, kao u Malom Orašju, samo je sada izašao sa pištoljem i zapucao. Kada je ispucao šaržer, opet se vratio u "mercedes" i odvezao trista, četristo metra dalje do osnovne škole u Duboni, gde je ponovo iz "kalašnjikova" pucao u sve koji su se zatekli - kazao je naš sagovornik i dodao:

- Blažić je ubio devet, a ranio 12 osoba te večeri. Većinu žrtava je poznavao, a sa pojedinima se i družio, ali nije bio u svađi sa njima. Pucao je bez razloga, jednostavno je želeo da ubija. Pucao bi u bio bilo koga samo da mu se te večeri našao na putu. 

Istraga Višeg javnog tužilaštva u Smederevu trajala je pet i po meseci i tokom nje je saslušano 62 svedoka i obavljeno je 60 različitih veštačenja, a saslušan je i okrivljeni.

Optužnica je napisana na 210 strana, a njom je obuhvaćen i Urošev otac Radiša, kao i ujak i brat od ujaka.

Uroš Blažić i pored težine zločina koji je počinio ne može da bude osuđen na doživotni zatvor, jer kada je počinio zločin nije imao 21 godinu, zato i može da bude osuđen samo na 20 godina zatvora, koliko je tražilo tužilaštvo. Istu kaznu tužilaštvo je tražilo i za njegovog oca Radišu, inače potpukovnika Vojske Srbije, jer je držao neobezbeđen i neprijavljen arsenal oružja na tavanu kuće koju je ustupio sinu i tako mu omogućio da izvrši masakr.