23.10.2023.

17:33 >> 19:08

Foto: Mako Đurović

Hronika

Ovi svedoci otkrivaju da li je Kosta imao ispade u školi! Nastavnici moraju da govore istinu o malom monstrumu!

Za svedoke u parnici koja se pred Višim sudom u Beogradu vodi po tužbi 27 članova porodica ubijenih 3. maja, za nadoknadu nematerijane štete zbog pretrpljenog bola, patnje i straha,učiteljicu i razredne starešine škole na Vračaru predložila je Marina Ivelja, advokat Kecmanovića. 

- Odbrana optuženih veruje da će učiteljica i razredne starešine reći kako je mali monstrum bio uzorno dete i odličan učenik koji se takmičio iz više predmeta, te su ih zato predložili za svedoke. Pojedini roditelji, nasuprot tome veruju da će učiteljica i njene koleginice morati da ispričaju kako se Kosta K. ponašao u društvu i kako je rešavao sukobe sa decom. One će položiti zakletvu i kao svedoci će biti u obevezi i da kažu šta nije valjalo u njegovom ponašanju i ponašanju roditelja, a definitivno je imao ispade u toku školovanja koje su njegovi majka i otac zataškavali - predočava izvor Srpskog telegrafa. 

Svedoci će biti upitani i o kobnom 3. maju kada je Kosta naoružan došao u školu, gde je ubio osam đaka i čuvara i ranio šestoro dece i nastavnicu istorije. Posle 12 dana lavovske borbe za život, jedna od ranjih devojčica je podlegla kao deseta žrtva maloletnog monstruma. 

Koliko će tri dame znati o samom događaju veliko je pitanje, ali će zato njihov kolega nastavnik geografije Zoran Nišević kojeg je za svedoka predložila Sanja Gunjić kao zastupnik tužene škole govoriti o najpotresnijim prizorima tog dana kao čovek koji je na svojim rukama nosio krvavu decu, žrtve Koste K. da bi ih spasao smrti. 

Glavna rasprava u ovom predmetu zakazana je za 28. i 29. decembra kada će biti saslušano devet članova porodica ubijenih devojčica Katarine Martinović i Ane Božović, kao i roditelji Andrije Čikića koji je bio njihov jedinac. Oni će govoriti o pretrpljenom strahu, intenzitetu i dužini njegovog trajanja i duševnim bolovima i patnji koja ih razdire već skoro pola godine.

Informer

Advokat Ognjen Božović zastupa porodice žrtava

Odbrana i suprotna strana složili su se da maloletnog Kostu K. tim lekara treba da veštači kako bi se utvrdilo da li je bio sposoban za rasuđivanje kada je počinio zločin, iako zastupnik oštećenih Ognjen Božović smatra da je dečak ubica zločin počinio svestan svega. Za Božovića su sporni način vaspitanja, kao i porodične prilike kod Kecmanovića, kao i to da se škola bavila prevencijom nasilja.

Oštećena strana traži sud od škole dobije izveštaj sa svim izostancima Koste K. sa časova u sedmom razredu zbog sumnje na loše vaspitanje od strane roditelja i davanje rđavih primera, jer se sumnja da su mu pravdali izostanke, koji nisu bili opravdani.

Božović je predložio i da se od Klinike za neurologiju i psihijatriju pribavi kompletan istorijat lečenja Koste K., kao i njegov medicinski karton iz doma zdravlja Stari Grad.